Vuurwerkverkoop van start: "Voorverkoop drukker dan vorig jaar"

Koningsdal vuurwerk ging vanochtend om 08.00 uur open.
Koningsdal vuurwerk ging vanochtend om 08.00 uur open. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
PROVINCIE UTRECHT - De jaarlijkse verkoop van vuurwerk gaat vandaag weer van start. Nederlandse consumenten kunnen de komende drie dagen weer rotjes, vuurpijlen en ander vuurwerk kopen, het online bestellen kon al sinds half november.
De voorverkoop bij Koningsdal Vuurwerk in Utrecht gaat vanochtend om 08.00 uur van start. "De voorverkoop is weer drukker dan vorig jaar, dus ondanks dat mensen geen vuurwerk zouden willen afsteken, merken wij daar niks van", vertelt vuurwerkverkoper Ben Jongerius.
Ondanks dat mensen geen vuurwerk zouden willen afsteken, merken wij daar niks van
Ben Jongerius
Jongerius ziet een verschuiving voor wat betreft het siervuurwerk. Voorheen waren vooral de losse potten populair, tegenwoordig zijn het de zogeheten compounds. "Vroeger hadden we potjes van 200 gram kruit, nu kunnen we gaan tot potten met 2 kilo. Dat zorgt voor een ongekend spektakel." Prijskaartje? 130 euro. "Maar dan heb je ook wat."
Voorheen waren vooral de losse potten populair, tegenwoordig zijn het de zogeheten compounds.
Voorheen waren vooral de losse potten populair, tegenwoordig zijn het de zogeheten compounds. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
Bij Koningsdal staat vanmiddag tijdens de piek ruim vijftig man personeel. "We huren extra mensen in om de boel soepeltjes te laten verlopen", aldus Jongerius.

LANCEERSTANDAARDS

Verkopers van vuurpijlen moeten sinds dit jaar voor het eerst lanceerstandaards meeleveren, maar de invoering ging niet zonder slag of stoot. "De standaard werd op het laatst afgekeurd, dus er is nog een aanpassing op gedaan. De kunststof onderpootjes zijn vervangen door ijzeren pootjes en daarmee is die alsnog goedgekeurd omdat hij meer gewicht heeft."
Bij de vorige jaarwisseling werd in Nederland ongeveer 68 miljoen euro aan vuurwerk uitgegeven. De minimumleeftijden voor het afsteken van vuurwerk zijn 12, 16 en 18 jaar. Die leeftijden hangen af van het soort vuurwerk dat mensen kopen. Op de verpakking van legaal vuurwerk staat aangegeven welke leeftijd de klant moet hebben om het te mogen afsteken.
Het afsteken van vuurwerk is alleen toegestaan tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur.
Vuurwerkverkoop van start: "Voorverkoop drukker dan vorig jaar"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.