Onderzoek naar seksueel misbruik door Amsterdams cultuurgezelschap

Het kasteel waar tot 1997 de Internationale School Beverweerd huisde.
Het kasteel waar tot 1997 de Internationale School Beverweerd huisde. © Karel Bangma
WERKHOVEN - Cultuurstichting Castrum Peregrini uit Amsterdam heeft een oud-rechter gevraagd een groot onderzoek te doen naar omvangrijk seksueel misbruik van jongens, vanaf de jaren 50. Het onderzoek strekt zich mogelijk uit tot de Internationale School Beverweerd in Werkhoven.
De laatste jaren circuleren er steeds vaker verhalen over seksueel misbruik in de groep Castrum Peregrini. Met name publicist Frank Ligtvoet schrijft in diverse media over grootschalig misbruik van jongens. Ligtvoet was zelf onderdeel van Castrum Peregrini. Hij beschrijft de groep inmiddels als een sekte.
De groep bestond vooral uit mannen, die zich verzamelden rond humanist en dichter Wolfgang Frommel. Dat gebeurde in een pand van kunstenares Gisèle d'Ailly - van Waterschoot van der Gracht, aan de Herengracht in Amsterdam. Zij legden zich toe op de literatuur en waren aanhanger van de Duitse dichter Stefan George.

LINK MET INTERNATIONALE SCHOOL WERKHOVEN

Eén of meer leden van Castrum Peregrini waren docent op de Internationale School in Werkhoven. Volgens de verhalen werden jongens gerekruteerd op de Internationale School. De school was een kostschool in het 13e-eeuwse kasteel nabij Werkhoven. Die werd in 1958 opgericht door het Religieus Genootschap der Vrienden, ook wel bekend als de Quakers. In 1997 sloot de school zijn deuren. Eerder deed RTV Utrecht onderzoek naar de geruchten, maar vond geen aanwijzingen dat die kloppen.
Het onderzoek naar misbruik zal gedaan worden door Frans Bauduin. Die was van 1981 tot oktober 2012 rechter en vicepresident van de rechtbank Amsterdam. In de jaren negentig werkte hij bij het Joegoslavië Tribunaal. Ook houdt hij zich bezig met klachten rond seksueel misbruik in de sport.
ROL VAN OUD-DOCENTEN
De stichting meldt in een persbericht dat het onderzoek zich zal richten op meldingen over seksuele contacten met minderjarigen, seksuele contacten door middel van fysieke of geestelijke dwang en kwaadaardige misleiding. In het onderzoek wordt eveneens de rol van anderen nagegaan, als dat relevant is. Daarmee wordt onder andere bedoeld onderzoek naar de oud-docenten van de Internationale School.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.