RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Woerdense Kruiskerk verbindt popmuziek en religie tijdens Top2000-kerkdienst

WOERDEN - De Kruiskerk aan het Mesdagplein in Woerden was gisteravond afgeladen tijdens een speciale Top2000-kerkdienst. Predikant Joost Schelling is enthousiast. "Vorig jaar was het al een succes, maar dit was echt ongekend. Er was dik vijfhonderd man aanwezig."

Coverband De Buren met de Woerdense zangeres Marloes Veenstra speelde nummers uit de Top2000-lijst van onder anderen Boudewijn de Groot, Coldplay, U2, Pink en Londen Grammar.

Volgens Schelling gaan popmuziek en religie, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, wel degelijk samen. "Popmuziek gaat over het leven in al haar facetten, over liefde en over protest. Artiesten zijn ergens door geraakt. In de Bijbel zijn de meeste verhalen op hetzelfde principe gebaseerd. Psalmen zijn liederen die gaan over ervaringen die mensen opdoen in het leven, al dan niet in de aanwezigheid van God."

Vroeger was de scheiding tussen popmuziek en het geloof groter, denkt de predikant. "Je merkt dat het anti-kerksentiment onder artiesten veel minder speelt dan zo'n veertig jaar geleden. Die hele secularisatieslag heeft ook gemaakt dat artiesten er veel vrijer en openlijker instaan."

Bezoekers konden in aanloop van de avond stemmen op hun meest inspirerende nummer. Het nummer Fix You van Coldplay stond op nummer ťťn, Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij op twee en Avond van Boudewijn de Groot op plek drie.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht