Einde van een tijdperk: oudste filmhuis van Nederland na 46 jaar dicht

© RTV Utrecht / Mareijn de Wit
UTRECHT - Filmtheater 't Hoogt vlakbij de Neude in Utrecht sluit morgen voorgoed zijn deuren. Op 1 januari loopt het huurcontract af en dat betekent dat het oudste filmtheater van Nederland zal verdwijnen.
46 jaar lang zat filmtheater 't Hoogt gevestigd in de Utrechtse binnenstad. Zondag werden de films voor de laatste keer vertoond op het witte doek. Een bijzonder moment voor directrice Rianne Brouwers: "Het voelt heel onwezenlijk en raar. Dit is echt de laatste dag. Vanaf vandaag hebben we geen films meer van ons in de stad".
Het theater moet een jaar overbruggen tot het mogelijk in 2020 plaats kan nemen in het nieuwe Werkspoorkwartier.

HERINNERINGEN

De afgelopen maand konden bezoekers afscheid nemen van het karakteristieke theater. In het aangrenzende theatercafé plakken mensen briefjes op de muren. "De briefjes delen de herinneringen die bezoekers hebben aan 't Hoogt", vertelt Brouwers.
Met haar vinger wijst ze naar de muur en leest een van de briefjes voor. "De eerste filmdate van onze relatie. We keken een absurdistische film en sindsdien zijn we samen." Dat is toch prachtig, zegt Brouwers lachend.
Tekst gaat door onder de video
Einde aan een Utrechts hoofdstuk filmgeschiedenis: t Hoogt gaat dicht
De directrice koestert zelf ook warme herinneringen aan het pand. Vooral zaal drie is een bijzondere plek. "Zaal drie is de oudste filmtheaterzaal van Nederland en die zal vanaf vandaag verdwijnen."
Zonde, vindt Brouwers. Ze zal het karakteristieke theater gaan missen. "Het is een charmante plek. Achter elk hoekje in het theater vind je wel iets bijzonders, rare kasten of kleine zitplekjes. Dat maakt dit theater uniek en die sfeer krijg je niet snel terug op een nieuwe plek."

CULTURELE HOTSPOT

De toekomst van filmtheater 't Hoogt is nog altijd onzeker. Het theater zelf wil graag in 2020 verhuizen naar het nieuwe Werkspoorkwartier. Maar deze verhuizing hangt af van subsidie van de gemeente. De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2019 de raad hier een besluit overneemt.
Zelf kijkt Rianne Brouwers optimistisch naar de toekomst. "Onze plannen in het nieuwe Werkspoorkwartier worden positief ontvangen door de gemeente. Wat dat betreft ziet onze toekomst er goed uit".
Totdat het filmtheater een nieuwe locatie heeft, gaat het op tournee. Op verschillende locaties in de stad zullen films van 't Hoogt afgespeeld worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.