Het dierenleed dat vuurwerk heet: zo help je jouw doodsbange hond

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - De periode rond Oud en Nieuw is voor veel (huis)dieren een jaarlijkse kwelling. Het vuurwerk kan onder meer honden en katten doodsbang maken. Ze verstoppen zich stilletjes in een hoekje, worden juist enorm onrustig of willen niet meer naar buiten.
Op sociale media delen veel baasjes foto's van hun bange huisdier. Ook klinkt de roep om een vuurwerkvuurverbod steeds luider.
Wat kan je doen om je huisdier te beschermen? Dierenarts Ko Schoenmakers uit IJsselstein geeft tips. Net als veel andere praktijken is hij vandaag geopend om baasjes en huisdieren te helpen.

TIP 1

"Zowel de knal als de geur komt bij dieren veel sterker binnen. Het is dus zaak om de omgeving zo rustig mogelijk te maken. Liefst een afgeschermde, donkere plek. Je kan daarbij bijvoorbeeld muziek aanzetten of de televisie zodat de knallen wat minder opvallen", vertelt Schoenmakers.

TIP 2

"Troost en steun bieden is heel erg belangrijk. Vooral bij bange honden. Zij hebben jou echt nodig als baas. Mocht je hond nou bijvoorbeeld onder de tafel willen blijven zitten, laat hem dan daar. Ze hebben dan zelf een rustig plekje opgezocht."

TIP 3

"Ga op tijd naar buiten en ga uitgebreid wandelen in een rustige omgeving. Zo is je hond 's avonds rustiger en heeft hij in ieder geval van alles gedaan. Zo is de kans groter dat hij de avond beter doorkomt."

TIP 4

Schoenmakers wijst er daarnaast op dat er medicatie is. "Alprazolam vermindert bijvoorbeeld de angstprikkel, maar er zijn nog veel meer middeltjes. Overleg wel eerst met je dierenarts, zodat je beste middel krijgt voor je kat, hond of vogel."

TIP 5

"Wat er in het hoofd van je huisdier omgaat, is dat hij angstig wordt omdat hij niet weet wat er gebeurt. Ze zien een flits, horen knallen en ruiken het kruit, maar weten niet wat het is. Het vervelende is dat als ze te angstig zijn, je ze bijna niet meer kan helpen, anders dan ze suf te maken. Als ze nog niet zo bang zijn, kan je ze trainen. Er zijn speciale cursussen om je huisdier aan het vuurwerk te laten wennen, maar op oudjaarsdag moet je daar niet mee beginnen. Dat moet al veel eerder.
Beluister hier het Radio M Utrecht-interview met Ko Schoenmakers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.