Boekwinkel maakt zich zorgen om btw-verhoging: "Geen idee hoe duur het wordt"

Ike Bekking is niet blij met de btw-verhoging.
Ike Bekking is niet blij met de btw-verhoging. © RTV Utrecht / Ike Bekking
BILTHOVEN - Met de jaarwisseling in het vooruitzicht wordt het leven weer een klein beetje duurder: het lage btw-tarief gaat van 6 naar 9 procent. Dat tarief geldt voor boodschappen uit de supermarkt, maar bijvoorbeeld ook voor water, boeken, bloemen, de kapper en musea.
Dus zijn er zorgen bij de Bilthovense Boekhandel. Eigenaresse Ike Bekking heeft nog geen idee hoe duur haar boeken gaan worden. "Ons hoofd staat hier op dit moment helemaal niet naar. Die verhoging betekent dat onze hele voorraad opeens twee procent minder waard is."

DIT IS GEK

"Het is inderdaad gek dat we nog niet weten hoe duur alles wordt", zegt Bekking. "De uitgever bepaalt de verkoopprijs. Wij onze informatie van het Centraal Boekhuis in Culemborg. Op het moment dat daar de juiste informatie staat, kunnen wij gaan omprijzen."
Ike Bekking legt uit waarom nog totaal niet duidelijk is hoe duur boeken na 1 januari gaan worden.
Dus kan Bekking niets voorbereiden. Het kan gebeuren dat als ze een boek scant bij de kassa, de kosten hoger uitslaan dan op het prijskaartje op het boek. "We moeten het allemaal maar over ons heen laten komen op 2 januari. En we zullen het aan alle klanten moeten uitleggen."
Toch denkt de boekhandelaar niet dat de verkoop zal dalen. "Een boek is eigenlijk niet duur. Je doet er langer mee dan een fles wijn."

BAKKER IS ONBEZORGD

Bij Bakkerij van Eekeren uit De Bilt heeft minder zorgen over de btw-verhoging. "We kunnen er niet omheen", zegt Marijke van Eekeren tegen Radio M Utrecht. "Het liefst heb je natuurlijk dat alleen btw van sigaretten en alcohol omhoog gaat, en niet brood en levensmiddelen. Maar we zullen wel moeten."
In De Bilt maakt de bakker zich geen zorgen over de btw-verhoging.
Om klanten te laten wennen, worden de prijzen mogelijk niet direct na 1 januari omhoog gegooid. Maar na verloop van tijd moet Van Eekeren er toch aan geloven. "We gaan er gewoon vanuit dat iedereen gewoon lekker z'n broodje komt halen en dat mensen het niet heel erg vinden."
Op bezoek bij de boekenwinkel en de bakker in De Bilt.
Naast het lage btw-tarief bestaat ook een hoog tarief. Dat ging in 2012 van 19 naar 21 procent. Onder dit tarief vallen producten die niet tot de eerste levensbehoeften worden gerekend. Denk bijvoorbeeld aan een tv, horloge of bankstel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.