Slachtoffer medische blunder UMC Adrienne Cullen (58) overleden

© RTV Utrecht
UTRECHT - Kankerpatiënte Adrienne Cullen (58) is op oudjaarsdag overleden. Ze werd bekend nadat het UMC in Utrecht per ongeluk haar ziekte niet diagnosticeerde. Daarna zette Cullen zich in voor openheid rond medische fouten in Nederland.
In 2011 kwam Cullen met klachten bij het ziekenhuis. Een gynaecoloog testte op meerdere ziektes, waaronder kanker. Maar het nieuws dat ze mogelijk baarmoederhalskanker had bereikte nooit haar arts. Pas twee jaar later kwam het alsnog aan het licht. Toen was de kanker al uitgezaaid.

ONPERSOONLIJKE HOUDING ZIEKENHUIS

Cullen betreurde niet alleen de medische fout, maar vooral ook de houding van het ziekenhuis, vertelde ze later. Ze benadrukte de zwijgzame houding van het UMC en sprak over een onpersoonlijke benadering van artsen. Excuses bleven achterwege, er werd geen onderzoek ingesteld naar wat fout was gegaan en advocaten bepaalden wat er werd gecommuniceerd.

LEZING

De benadeelde patiënte gaf in april van dit jaar een lezing, samen met de medici die haar destijds behandelden. Op één van die lezingen verscheen Zembla-journalist Ton van der Ham met een camera. Het UMC was daar niet van gediend en gaf hem een toegangsverbod, wat leidde tot veel kritiek.
Drie maanden geleden zei het UMC dat er alsnog een onderzoek wordt gestart naar de medische misser rond Adrienne Cullen.
De Nederlands-Ierse vrouw bracht haar laatste dagen door in het ziekenhuis, meldt NRC. Ook schrijft de krant dat binnenkort een boek uitkomt over haar strijd met het UMC.

REACTIE UMC

Het Utrechtse ziekenhuis wenst de nabestaanden van Cullen veel sterkte toe. "Het is een verdrietig en onoverkomelijke fout gebleken met de grootst mogelijke persoonlijke consequenties voor mevrouw Cullen zelf", zegt een woordvoerder in een persbericht. "UMC Utrecht is mevrouw Cullen dankbaar dat zij ons heeft laten zien hoe belangrijk openheid en transparantie is. Om aandacht voor 'disclosure' te houden wordt sinds 2018 in het UMC Utrecht jaarlijks een lezing georganiseerd die de naam van mevrouw Cullen draagt om openheid en transparantie in de gezondheidszorg te bevorderen."
RTV Utrecht interviewde Cullen in april over haar lezing.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.