We krijgen natte voeten als steden niet snel groener worden

© RTV Utrecht
UTRECHT - Steden moeten haast maken met maatregelen tegen de toenemende wateroverlast. Volgens ingenieur Tim van Hattum van de universiteit in Wageningen moeten gemeenten opnieuw ontworpen worden om zogeheten piekbuien te kunnen opvangen.
Met regelmaat zijn in de zomer of lente enorme hoosbuien in Nederland door de klimaatverandering. De riolering kan die hoeveelheid water niet zo snel verwerken, waardoor straten onder water staan en soms de huizen onderlopen. Om dat te voorkomen kun je als gemeente veel meer doen.
Van Hattum: "In algemene zin komen we er steeds meer achter dat het vergroenen van de stad een heel effectieve maatregel is om je stad klimaatbestendig te maken en tegelijkertijd de leefbaarheid van die stad te vergroten."

WATERDOORLATENDE STRATEN

De gemeente Utrecht wil de stad waterproof maken door meer groen aan te leggen langs de straten en tussen de woningen. Ook kijkt de gemeente naar de bestrating, want asfalt laat niet veel water door. In de wijk Zuilen aan het Vechtplantsoen is waterdoorlatende bestrating aangelegd. Zo op het eerste oog ziet het eruit als een gewone klinkerstraat.
Een team van de hogeschool Amsterdam legt zandzakken neer op drie parkeerplekken aan het Vechtplantsoen. Elke parkeerplek is steeds op een andere manier bestraat. Eén heeft een speciale fundering, de ander heeft tussen de klinkers gewone voegen van zand en de derde heeft een vilten voeg. De studenten gaan nu kijken en meten op welke parkeerplek het water sneller wegstroomt.
Michiel Rijswijk van de gemeente Utrecht begeleidt de proeven. "We gaan meten hoe waterdoorlatend de verharding is, dus hoeveel regenwater door de weg kan zakken naar het grondwater toe."

KOSTBAAR

Het is de bedoeling dat de stad Utrecht meer van dit soort straten gaat aanleggen, zodat iedereen droge voeten houdt, maar het kan niet overal, zegt Michiel. "Niet bij busbanen. Bij zwaar bereden wegen kunnen we ze niet toepassen. Dan zit er te veel vervuiling op de weg en is de belasting van het verkeer te groot, maar eigenlijk bij ieder woonstraatje zouden we het kunnen toepassen."
De aanleg van waterdoorlatende straten kan dus niet overal en het onderhoud is ook kostbaar. Tim van Hattum van de universiteit in Wageningen erkent dat. "Het is wel mooi dat het water door de grond zakt, maar het probleem is vaak dat die voegen tussen de stenen dichtslibben. Er is dus veel onderhoud nodig."

WADI

Van Hattum pleit vooral voor meer groen in de stad. Er is dus in de stad Utrecht meer nodig om de stad waterbestendig te maken. Waar het maar kan legt de gemeente wadi's aan, zoals bij de Eykmanlaan. De middenberm is daar geen gewone berm meer, maar er ligt nu een lange geul tussen de twee rijbanen in. Een zogeheten wadi, waar het water opgevangen wordt en langzaam de grond in zakt.
Michiel Rijsdijk van de gemeente Utrecht: "Die kuil zorgt voor berging, dus daar kan het water net zoals in een bad even blijven staan en langzaam de bodem intrekken."
Volgens Tim van Hattum van de Wageningse universiteit een prima oplossing zo'n wadi, maar het mag allemaal wel wat sneller gaat: "Alle gemeenten moeten enorm aan de bak om met dit probleem om te gaan. Maar al die maatregelen die ze moeten nemen en zeker als het gaat om groene maatregelen zijn tegelijkertijd een enorme kans om je stad mooier, aantrekkelijker en prettiger te maken om in te wonen."

WATERPROOF

Dit jaar zijn gemeenten verplicht een stresstest te hebben gedaan om zo te zien waar wateroverlast ontstaat bij hevige regenbuien. Gemeenten kunnen op basis van deze test zien waar maatregelen genomen moeten worden. Utrecht wil in 2030 waterproof zijn. Of ze dat gaan halen is nog de vraag.
Waterslimme stad

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.