Burgemeester Van Zanen: "Merkwaardig dat vernielingen bij traditie van nieuwjaarsviering horen"

© Petershotnews
PROVINCIE UTRECHT - De jaarwisseling in Utrecht is volgens de gemeente relatief overzichtelijk en voor de meeste inwoners en bezoekers feestelijk verlopen. Er waren wel diverse meldingen van vuurwerkoverlast, kleine branden en vernielingen, waaronder bushokjes.

AUTOBRANDEN

Ondanks tal van maatregelen gingen nog negentien auto's in vlammen op. Vorig jaar waren dat er zeventien. Met de afgelopen week erbij waren er zelfs veertig autobranden.
In totaal moest de brandweer keer 175 keer uitrukken in de stad Utrecht voor allerlei incidenten. Vorig jaar gebeurde dit tachtig keer.

AANHOUDINGEN

Veertien mensen werden opgepakt tijdens de jaarwisseling, onder andere voor belediging van de politie, woninginbraak, vuurwapenbezit, openbare dronkenschap en mishandeling. Vorig jaar waren er 23 aanhoudingen rond de jaarwisseling in Utrecht.

GEWONDEN

Een 13-jarige jongen raakte aan het begin van de avond gewond aan zijn been doordat er vuurwerk naar hem gegooid werd. Aan het einde van de nacht vond een ernstig ongeluk plaats ter hoogte van Rijnsweerd waarbij een inzittende overleed.

BURGEMEESTER

Burgemeester Jan van Zanen bracht vannacht een bezoek aan diverse locaties in de stad. "De vrouwen en mannen van politie, brandweer, Jongerenwerk, Toezicht en Handhaving en ambulancedienst zorgden wederom voor de veiligheid in de stad, zodat velen in Utrecht het jaar feestelijk in konden luiden. Het ontspannen beeld in de stad werd ontsierd door vernielingen en 19 autobranden. Een landelijk probleem waar wij helaas ook in Utrecht mee te maken hebben. Het is te gek voor woorden dat dit soort gedragingen bij de nieuwjaarsviering lijkt te gaan horen. Politie en justitie zetten vol in op het achterhalen van de daders van deze brandstichtingen."
"Er zijn weer enorm veel vernielingen verricht"
De burgemeester is erg te spreken over de inzet, betrokkenheid en samenwerking tussen vrijwilligers en professionals. "Ruim tweehonderd stadsmakers, inwoners van verschillende Utrechtse buurten, hebben vannacht geholpen de jaarwisseling goed te laten verlopen. Zij organiseerden activiteiten op oudejaarsdag, surveilleerden 's avonds en 's nachts op straat en spraken buurtbewoners aan op hun gedrag. Het aantal actieve jongeren dat hierbij ondersteunde was groot dit jaar. In een aantal wijken ondersteunden zij de jongerenwerkers en gingen samen de straat op. Zij spraken hun eigen buurtgenoten aan op hun gedrag en susten bij ruzies. Indrukwekkend om te ervaren en te zien."
Van Zanen is ook positief over het aantal aanhouding die zijn verricht. "We hebben zes aanhoudingen gedaan en dat is een verbetering ten opzichte van vorig jaar. Het is moeilijk om mensen op heterdaad te betrappen tijdens Oud en Nieuw."
Vanochtend is om acht uur gestart met het opruimen van vuurwerkafval en ander zwerfvuil op doorgaande wegen. Veel Utrechters ruimen ook samen met buurtgenoten de rommel op.

DE CIJFERS

Onderstaande cijfers (over de periode 31 december 18.00 uur tot en met 1 januari 06.00 uur) zijn gebaseerd op de voorlopige rapportages van de politie en brandweer over het verloop van de jaarwisseling.
Cijfers gemeente Utrecht
Cijfers gemeente Utrecht © Gemeente Utrecht
Zeer grote incidenten rond de jaarwisseling bleven uit in de provincie Utrecht. Toch waren er weer flink wat autobranden en werden in Lopik en IJsselstein hulpverleners bekogeld met vuurwerk.
In Amersfoort liep een feest dusdanig uit de hand dat de ME moest ingrijpen en in Bilthoven gingen de ramen van een peuterslaapkamer aan diggelen, vermoedelijk door vuurwerk.
In Vinkeveen werden brievenbussen bij een flat opgeblazen en bij camping Bergbad in Rhenen ging opnieuw een stacaravan in vlammen op. In Houten en Woerden was de brandweer druk met buitenbranden.
In Amersfoort werd een helm van een motoragent gestolen en later uitgebrand gevonden op de Meridiaan. Wie meer weet over dit vreemde verhaal mag zich bij de politie melden. Burgemeester Bolsius van Amersfoort spreekt van een beheersbare jaarwisseling.
Dankzij een snelle melding van een getuige kon de politie in Nieuwegein op Oudejaarsavond vier jongens aanhouden die ervan verdacht worden dat ze een bestelbus in brand wilden steken op het Nijpelsplantsoen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.