Opnieuw meer inwoners in de stad Utrecht, maar Vianen groeide nog veel harder

Burgemeester Van Zanen begroette in september de 350.000ste inwoner van de stad
Burgemeester Van Zanen begroette in september de 350.000ste inwoner van de stad © Gemeente Utrecht
UTRECHT - De stad Utrecht heeft er het afgelopen jaar bijna vijfduizend inwoners bijgekregen. De stad hoort net als de andere groten steden bij de grootste groeiers van het afgelopen jaar. Maar Vianen groeide relatief nog meer dan Utrecht, blijkt uit cijfers van het CBS.
Andere grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, groeien vooral door de komst van buitenlanders. Ook in Utrecht kwamen er tweeduizend nieuwe inwoners bij vanuit het buitenland. Maar Utrecht kent daarnaast ook een flinke groei door natuurlijke aanwas: er worden meer kinderen geboren dan dat er inwoners overlijden. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Renswoude.
Utrecht groeide daarnaast doordat mensen andere Nederlandse plaatsen verlaten om naar de Domstad te trekken. Bij de andere grote steden zie je juist een omgekeerde beweging en zijn er meer mensen die vertrekken naar een andere Nederlandse plaats.

VIANEN

Als gekeken wordt naar de verhouding met het aantal inwoners, dan was de bevolkingsgroei afgelopen jaar het grootst in de kleinere gemeenten die in de buurt van grote steden liggen. In deze regio gaat het bijvoorbeeld om Vianen en De Ronde Venen.
Volgens het CBS heeft nieuwbouw in dit soort gemeenten ervoor gezorgd dat mensen makkelijker de grote stad verruilt voor een naastgelegen gemeente.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.