Zonnig 2018 droomjaar voor eigenaren zonnepanelen: opbrengst tot 25% hoger

© Lex van Lieshout, ANP
UTRECHT - 2018 was een recordjaar voor eigenaren van zonnepanelen. Uit berekeningen van de Universiteit Utrecht blijkt dat de opbrengst ruim 10 tot 25 procent hoger was dan verwacht. Eigenaren in het oosten van Nederland profiteerden het meest. Een gemiddeld huishouden kon in 2018 met tien panelen al zijn elektriciteit zelf opwekken.
Onderzoekers Nick Nortier, Geert Litjens en Wilfried van Sark van de Universiteit Utrecht gebruikten voor hun berekeningen KNMI-gegevens van alle meetstations in Nederland. De opbrengst van zonnepanelen wordt vaak weergegeven in kilowattuur/kilowattpiek (kWh/kWp). Dat is een rekenstandaard onafhankelijk van het aantal panelen op het dak. De capaciteit van een gemiddeld systeem van ongeveer vier panelen ligt tegenwoordig wat hoger dan 1 kilowattpiek (kWp).
In De Bilt was de opbrengst in 2018 1090 kWh/kWp, in Den Helder 1109 kWh/kWp, in Twente 1115 kWh/kWp en in Maastricht 1177 kWh/kWp. Het landelijke gemiddelde kwam uit op 1111 kWh/kWp.
© Universiteit Utrecht
In de herfst hadden veel eigenaren al evenveel energie opgewekt met hun zonnepanelen als normaal gesproken in een heel jaar. "Met de zonnige weken in het laatste kwartaal, vooral in oktober, zien we nu een recordopbrengst", zegt Wilfried van Sark, hoogleraar zonne-energie aan de Universiteit Utrecht. "Op dit moment draagt zonne-energie zo'n drie procent bij aan de elektriciteitsvoorziening in Nederland. "Die groei zet gestaag door. In 2030 zal ongeveer een-derde van onze elektriciteit van de zon komen."
De landelijk gemiddelde meeropbrengst ten opzichte van de periode 1981-2010 was 18,9 procent, blijkt uit het onderzoek van de Universiteit Utrecht.
© Universiteit Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.