Afscheidsinterview met burgemeester Witteman gepubliceerd na zijn dood

Witteman in gesprek met RTV Stichtse Vecht.
Witteman in gesprek met RTV Stichtse Vecht. © RTV Utrecht
STICHTSE VECHT - Familie, vrienden en bekenden hebben vandaag in besloten kring afscheid genomen van Marc Witteman. De oud-burgemeester van Stichtse Vecht is op kerstavond overleden aan de gevolgen van longkanker. Hij is 57 jaar geworden. Een dood die veel te vroeg is, vertelt hij in een gesprek met interviewer Coen Verbraak dat op de dag van zijn uitvaart is gepubliceerd.
"De toekomst van mijn kinderen had ik graag mee willen maken, dat vind ik het moeilijkste..." Marc Witteman is kwetsbaar in zijn laatste interview. Hij praat over zijn ambities in de gemeente Stichtse Vecht en is open over de impact van zijn ziekte op zijn werk en privéleven. "Accepteer het nou maar dat het gaat gebeuren", is wat hij tegen zichzelf zegt. "Dat is de beste manier om te genieten van wat er allemaal is."

ZIEKTE

Op Tweede Kerstdag 2016 jogt Witteman tien kilometer om de Maarsseveense Plassen heen. Hij doet er vier minuten langer over dan normaal. Dat is het moment waarop Witteman weet dat er iets aan de hand is. Vervolgens gaat hij naar de huisarts en dan komt alles in een stroomversnelling. Niet lang daarna krijgt hij de diagnose die het leven van hem en zijn gezin op z'n kop zet.
Marc Witteman besluit door te werken. In die periode van zijn burgemeesterschap heeft hij ook contact met de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan die ook longkanker heeft. Ze kennen elkaar al en Witteman heeft veel aan adviezen die Van der Laan geeft. Anders dan Witteman werkt de Amsterdamse burgemeester nog tot vlak voor zijn overlijden door. "In retrospectief kun je afvragen of Van der Laan niet veel te lang heeft doorgewerkt... " werpt interviewer Coen Verbraak op. "Ook dat heb ik van hem geleerd", antwoordt Witteman bevestigend.

DOORWERKEN

Met pijnstillers heeft Marc Witteman de laatste weken van zijn burgemeesterschap vol weten te houden, totdat hij merkte dat het echt niet meer ging. Hij had meer pijnstilling nodig maar nam er minder van om toch door te kunnen werken. De medicijnen hadden effect op zijn denkvermogen: "En dat was de reden dat ik heb gezegd: ik stop met werk. Als burgemeester kun je 24 uur per dag gebeld worden. Er kan opeens een crisis zijn en dat wordt er van je verwacht dat je scherp bent op dat moment. Ik wil het moment niet meemaken dat ik dat niet goed kan doen."
Door zijn ziekte is Marc Witteman zijn werk als burgemeester wel anders gaan uitoefenen zegt hij. Zijn ambitie was sinds zijn benoeming al om boven de politieke partijen te staan en in nauw contact met de inwoners van Stichtse Vecht te zijn. Witteman vertelt dat hij anders tegen dingen is gaan aankijken sinds hij wist dat hij sne zou overlijden.

STOPPEN

In augustus stopte Witteman als burgemeester van Stichtse Vecht. Het verschil maken, daar ging het hem de laatste maanden om. "Bent u misschien wel een betere burgemeester geworden", vraagt Verbraak zich af. "Misschien wel, omdat ik meer empathie heb gekregen. Beter ben gaan luisteren dan dat ik voorheen deed." Coen Verbraak: "Dus u bent op uw best zullen we maar zeggen?" Marc Witteman besluit: "Ja, op je hoogtepunt stoppen. Dat is wel mooi. Toch?"
Marc Witteman
Het interview met Marc Witteman werd afgelopen zomer opgenomen en is hier te zien bij RTV Stichtse Vecht. Het is gemaakt door Arjen Kroon en interviewer Coen Verbraak, die bekend is van het NTR-programma Kijken in de ziel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.