Van Zanen: "Utrecht moet veerkrachtig, verbonden en verwonderd zijn"

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen heeft vanavond in zijn nieuwjaarstoespraak stilgestaan bij de hoogte- en dieptepunten in de stad Utrecht van het afgelopen jaar. Tijdens de receptie in de Utrechtse Jaarbeurs keek hij ook vooruit, naar de toekomst. Zijn toespraak had als belangrijke thema's verwondering, verbondenheid en veerkracht. Vooral de gewone Utrechter stond centraal in zijn verhaal.
De rode draad in de speech was Sebastiaan, een baby die op 4 september werd geboren. Sebastiaan is bijzonder omdat hij de 350.000ste bewoner van de stad is. Of zoals de burgemeester zei: 'een ultiem Utregs jochie'. De burgemeester nam het jochie denkbeeldig mee tijdens een fietstocht door de stad, in het jaar 2023. Van Zanen hoopt dat de stad dan nog een stukje mooier is en nog gezonder. In dat jaar rijdt, volgens de burgemeester, de tram naar De Uithof.
Van Zanen stond uitgebreid stil bij de brand in Kanaleneiland, waarbij een man vermoedelijk eerst zijn vrouw vermoordde en daarna de flat in de brand stak. Agent Zefanja Engberts was als één van de eersten aanwezig en probeerde zoveel mogelijk mensen te waarschuwen. Daarbij sloot hij zichzelf in. Hij redde zich door zich uit een raam te laten vallen, waarbij hij ernstig gewond raakte. De burgemeester roemde de veerkracht van deze agent. Engberts was zelf aanwezig en mocht een applaus van de zaal in ontvangst nemen.
In de toespraak klonk trots over de komst van een aantal belangrijke bedrijven en instellingen, zoals het hoofdkantoor van Ziggo/Vodafone en het Prinses Maxima Centrum. Een onopvallende persoonlijke noot, zat in dit deel van de voordracht. Van Zanen benoemde het sluiten van Chez Jacqueline, een klein restaurant in het centrum van de stad, dat bekend stond om zijn perfecte biefstukken. De burgemeester kwam graag in dit restaurant.
De aandacht voor de gewone man kwam ook naar voren toen kraanmachinist Marco van Dulst werd genoemd. Deze maakte bijna vijf jaar lang schitterende foto's van de stad, vanuit zijn hoge kraan. En verder kwam er een keur aan bekende en minder bekende Utrechters voorbij. Van Zanen leende ook nog een citaat dat hij bij één van zijn vele bezoeken bij een gewone Utrechters opdeed: "Blijf in- en uitademen. Ook als het regent. En er samen voor zorgen dat het weer droog wordt. Met deze wijsheid kunnen we 2019 in, zo lijkt me", zei Van Zanen.
Het publiek bij de toespraak.
Het publiek bij de toespraak. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.