Raad en college van nieuwe gemeente Vijfheerenlanden geïnstalleerd

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
VIJFHEERENLANDEN - In Meerkerk is de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden voor het eerst bij elkaar gekomen. De eerste raadsvergadering is gehouden in de als nieuw ogende raadszaal. De zaal moest verbouwd worden om te zorgen dat alle 31 raadsleden en het college, maar ook een publiek en de pers kunnen zitten. De vergaderingen zijn met beeld via internet ook te volgen.
De eerste officiële gemeenteraad van Vijfheerenlanden trok veel bekijks
De eerste officiële gemeenteraad van Vijfheerenlanden trok veel bekijks © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
Tijdens de raadsvergadering zijn onder andere de raadsleden en het college geïnstalleerd. Waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker sprak de leden enthousiast toe. "Zelf wil ik mij de komende maanden met veel enthousiasme inzetten om het bestuurlijk verkeer zo soepel mogelijk te laten verlopen. En natuurlijk ook de gemeente stevig te positioneren in de regio."
Beelden van de installatie gemeenteraad Vijfheerenlanden
Ook wil de burgemeester zich verdiepen in de wensen van de inwoners van Vijfheerenlanden. "Ik zal daarom de komende tijd in de verschillende huizen van de gemeente te vinden zijn, waar inwoners mij kunnen spreken." Daarnaast vertelt de burgemeester dat hij samen met de raad en het college op zoek gaat naar manieren waarop de inwoners betrokken kunnen worden bij het beleid van de gemeente.
Daarmee moet de gemeente niet willen proberen alle controle te houden. "We moeten niet bang zijn binnen redelijke grenzen bepaalde risico's te nemen. Gun elkaar en ook het college een zekere foutmarge. We staan niet tegenover elkaar, maar de raad, college en de inwoners staan naast elkaar."

4 WETHOUDERS UIT VIANEN

De installatie van de zes wethouders heeft oppositiepartij VHL Lokaal nog wel geprobeerd tegen te houden. De partij heeft tijdens de eerste raadsvergadering een amendement ingediend omdat vier van de zes wethouders uit Vianen komen. De partij laat weten zich te irriteren aan de uitkomst van de coalitievorming in Vijfheerenlanden.
Naast de vier uit Vianen, komen de overige twee wethouders uit Leerdam en Zederik. Ook de SGP laat weten niet blij te zijn met de verdeling van de wethouders. Er is volgens hen onvoldoende gekeken naar een afspiegeling van de samenleving. Toch steunt de partij het amendement van VHL Lokaal niet.
Maria de Jong-Middelkoop van het CDA geeft een reactie namens de coalitie. "We staan pal voor onze gemeente Vijfheerenlanden. We hebben keihard gewerkt om deze coalitie voor elkaar te krijgen. We hebben zeer weloverwogen gekeken naar welke kandidaten de posities van de wethouder het beste konden invullen. We staan achter deze keuzes. We hebben drie ervaren wethouders uit elke voormalige gemeente. Wij zijn vooral trots dat alle wethouders uit Vijfheerenlanden komen."
Erik van Doorn van GroenLinks: "Wij begrijpen waar dit amendement voor bedoeld is. We zijn ook niet helemaal gelukkig met deze afspiegeling. Maar we moeten op een positieve manier vooruit kijken. En we moeten niet blijven hangen in een idee dat iemand uit Vianen, Leerdam of Zederik niet kan vertegenwoordigen." De partij steunde het amendement niet.
De wethouders Marcel Verweij, Tirtsa Kamstra, Christa Hendriksen, Maks van Middelkoop, Cees Taal en Huib van Zevenhuizen zijn daarom gewoon geïnstalleerd.

NIEUWE RAADSZAAL

De raadszaal in Meerkerk is verbouwd zodat 31 raadsleden, het college, een publiek en de pers in de zaal passen. Om dat voor elkaar te krijgen is de oude burgemeesterskamer bij de ruimte betrokken. Nald Rietbergen van de VVD vindt het mooi: "Heel apart, heel groot. Dat zijn we niet gewend. Maar ik neem aan dat ook met de nieuwe manier van communiceren via de microfoons, dat alles toch wel goed zal gaan verlopen".
Rietbergen heeft zin om aan de slag te gaan in de nieuwe gemeente. "Ik vind het een eer en ik ben blij. Zoals ik had beloofd ga ik voor de Vijfheerenlanden, en ik hoop dat ik vanaf nu mijn steentje ook daadwerkelijk kan bijdragen om het geheel tot een goede oplossing te krijgen."
Rietbergen kwam na de verkiezingen in november niet direct in de raad. Bij een hertelling bleek een fout te zijn gemaakt en mocht hij alsnog plaatsnemen in de gemeenteraad. "Dit vind ik een echte start. Het duurde wel even vanwege de hertelling voordat ik me op de achtergrond met de coalitiegesprekken kon bemoeien. Maar dit is een echte start."

BEGRIJPELIJKE TAAL

VHL Lokaal boekte later in de vergadering nog wel een succes. De partij diende een motie in over de verordening op de elektronische bekendmaking. VHL Lokaal wil dat bekendmakingen van de gemeente niet alleen via elektronische kanalen verlopen maar dat er ook gekeken moet worden of informatie ook via nieuws- of huis-aan-huisbladen gepubliceerd kunnen worden. Deze motie wordt door de raad gesteund.
Op 9 januari staat de volgende raadsvergadering al gepland. Dan wordt er gepraat over het coalitieakkoord.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.