Grootste stijging van cao-lonen sinds 2009

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Werknemers die onder een cao vallen kregen er vorig jaar gemiddeld 2,1 procent aan loon bij. Dat is de sterkste stijging van de afgelopen negen jaar.
De laatste keer dat de cao-lonen sterker stegen was in 2009, het eerste volle crisisjaar. De economische malaise was toen nog niet volledig doorgedrongen waardoor de lonen naar verhouding nog flink stegen. In de jaren daarna liep de stijging van de cao-lonen flink terug, terwijl de prijzen voor diensten en goederen juist harder stegen dan de cao-lonen.
Inmiddels hebben de wereldeconomie en de Eurozone zich hersteld en Nederland profiteert daarvan, zegt econoom Piet Keizer van de Universiteit Utrecht. Hij is voorzichtig optimistisch. "Op dit moment is de Nederlandse economie er weer bovenop. Maar dat is een momentopname. Het was een jaar geleden nog niet zo en over een jaar kan het weer anders zijn. En dat is heel typerend voor de huidige periode: grote onzekerheid."
Die onzekerheid was ook de reden dat de stijging van de lonen lange tijd achterbleef ten opzichte van de economische groei. Instanties als De Nederlandsche Bank (DNB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hamerden er al een tijdje op dat de lonen best wat harder mochten stijgen, gezien de krappe arbeidsmarkt. Ook de vakbonden vinden dat.
Volgens Keizer is het begrijpelijk dat werkgevers buffers willen hebben, maar moet het niet zo zijn dat werknemers niks merken van economische verbeteringen. Hij vindt dat er ook meer geïnvesteerd moet worden in de scholing van werknemers.
Econoom Piet Keizer over de stijging van de cao-lonen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.