RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Veel Nederlanders ziek aan 2019 begonnen, griepgolf houdt aan

BILTHOVEN - De griepgolf die sinds half december veel Nederlanders heeft geveld houdt aan. Vooral veel kleine kinderen hebben de bijbehorende ziekteverschijnselen, meldt gezondheidsinstituut Nivel in Utrecht.

Volgens het instituut gingen 62†op de 100.000 mensen afgelopen week met griepklachten naar de huisarts. Een week eerder waren het er zeventig. Het RIVM in Bilthoven spreekt formeel van een epidemie wanneer in twee achtereenvolgende weken meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben.

Nivel baseert zich op cijfers van veertig huisartsenpraktijken en heeft de jongste weekresultaten gecorrigeerd voor de kerstdagen, de periode waarin de meeste praktijken gesloten zijn. Overigens gaat lang niet iedere grieppatiŽnt naar de dokter, maar volgens Nivel geeft de rekenmethode die sinds 1970 wordt gehanteerd wel een beeld en worden daardoor vergelijkingen met andere jaren mogelijk.

Gemiddeld duurt een epidemie in Nederland zo'n negen weken. Vorig jaar†waarde de griep achttien weken rond en kregen opvallend veel ouderen ook een longontsteking. Ziekenhuizen lagen toen overvol met grieppatiŽnten. De langste epidemie was die van de winteren van 2014/2015. Die duurde 21 weken.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Lees ook
Nieuwsoverzicht