Van incident op Utrecht Centraal tot overstroming: Veiligheidsregio brengt risico's in beeld

© Veiligheidsregio Utrecht
UTRECHT - Een overstroming of een incident op station Utrecht Centraal zijn belangrijke risico's waar Utrecht rekening mee moet houden. Dat blijkt uit het regionale risicoprofiel dat is opgesteld door de Veiligheidsregio Utrecht.
Het stationsgebied in Utrecht is één van de belangrijkste risicofocusgebieden in deze regio. Naast het trein-, bus- en tramstation liggen in het gebied ook het Stadskantoor, de Jaarbeurs en bijvoorbeeld TivoliVredenburg. En dat betekent veel reizigers, werkend en winkelend publiek. In 2018 ging het om circa 700.000 mensen per week.
"Door de complexiteit en het belang van het gebied kan naast de voorstelbare scenario's zoals bijvoorbeeld terrorisme, ook een kleiner incident kan al grote effecten hebben", schrijft de Veilighedsregio.

SCIENCEPARK

Voor Utrecht Sciencepark en Utrecht Sciencepark Bilthoven, het terrein van het RIVM, geldt hetzelfde. Er zijn tientallen bedrijven gevestigd met veel medewerkers en studenten. Ook wordt er gewerkt met gevaarlijke stoffen en virussen.
Sciencepark Utrecht is nu al het grootste van Nederland. En de komende vijf jaar zal het aantal bezoekers naar verwachting verdubbelen. "Het internationale karakter, de hoge personendichtheid en diverse laboratoria leiden tot een stapeling van risico's", oordeelt de Veiligheidsregio. "Daarbij komt dat het terrein door slechts drie wegen wordt ontsloten."
Bij een overstromingsdiepte die het rijden met eigen materieel onmogelijk maakt kan de VRU niet of nauwelijks hulp bieden met het rijdend materieel.
VRU

NATUURRAMPEN

Ook natuurrampen zijn risico's waar de VRU serieus rekening mee houdt. Waar kustgebieden zich voorbereiden op een overstroming vanuit de zee, is in Utrecht het overstromen van een rivier een belangrijk risico.
En mocht een dijk doorbreken, dan kunnen de gevolgen zelfs catastrofaal zijn. Zo bracht de veiligheidsregio in beeld dat als de Lekdijk bij Amerongen doorbreekt, ook de stad Utrecht en hele gebieden tot in Noord-Holland onder water komen te staan. "De VRU heeft weliswaar vaartuigen voor oppervlakteredding en brandbestrijding op het water, echter dit is beperkt inzetbaar. Bij een overstromingsdiepte die het rijden met eigen materieel onmogelijk maakt kan de VRU niet of nauwelijks hulp bieden met het rijdend materieel."
Naast een natuurramp door te veel water, kan ook een tekort aan water een probleem zijn. Dat bleek bijvoorbeeld afgelopen zomer.
Langdurige droogte vergroot daarnaast ook weer de risico's bij een natuurbrand. In de regio zit een groot aantal zorginstellingen en recreatiegebieden middenin natuurgebieden. Als er dan een natuurbrand uitbreekt, kunnen de gevolgen groot zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan de ontruimingsoperatie die nodig is als er bij het Henschotermeer of Dierenpark Amersfoort een grote calamiteit is.

TRANSPORTONGEVALLEN

Als centraal punt in het land kent Utrecht verder ook een intensief gebruik van spoor, wegen en waterwegen. En dat maakt dat er een hoog risico is op transportongevallen.
De veiligheidsregio gaat er in het rapport vanuit dat het transport over het water alleen maar zal toenemen en dat er daarom aandacht voor moet blijven.

PREVENTIE EN CRISISPLANNEN

Het risicoprofiel wordt door de Veiligheidsregio opgesteld om in kaart te brengen waar precies de grootste risico's zitten. Aan de hand daarvan kan dan vervolgens gewerkt worden aan preventie en crisisplannen.
In het rapport concludeert de Veiligheidsregio goed voorbereid te zijn. "De paraatheid van de dagelijkse hulpverlening, planvorming, opleiding en oefening van het personeel, de staande crisisorganisatie, de specialismen binnen onze regio en de afspraken met buurregio's, partners en landelijke bijstandsafspraken zijn op orde."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.