Aantal antiekzaken daalt hard: "Ik moest wel stoppen"

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het aantal antiekwinkels daalt erg hard. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In 2009 had Nederland nog 1.600 antiekzaken, nu nog maar 960. Een afname van 40 procent, die ook in Utrecht te zien is.
Zo moest 70-jarige antiekhandelaar Paul Mooij na twintig jaar stoppen. Eind 2016 kreeg hij een brief van de belastingdienst, die mededeelde dat hij te weinig winst maakte om door te mogen gaan. "Ik dacht: 'wat krijgen we nou? Waarom moet dat zo?'", vertelt Mooij. "Maar gezien de keiharde feiten kon ik niet anders zeggen dan: 'jullie hebben gelijk'. Ik moest wel stoppen."
Mooij verkocht al jaren slecht. Een klein schilderijtje of kandelaartje, hooguit, zegt hij. "Echt grote dingen verkocht ik al heel lang niet meer. De handel ligt stil. Niet alleen bij mij, maar in heel Europa."

VERKOOP LOOPT TERUG

De neergang van de antiekhandel komt niet uit de lucht vallen. Al jarenlang loopt de verkoop terug. Volgens Mooij al sinds de komst van de euro, in 2002. "Toen schrok iedereen van de prijzen die tien procent omhoog gingen. Mensen werden bang. Zeker toen een paar jaar later de recessie kwam", spreekt Mooij, die men massaal met hun antiek naar veilingen zag gaan. "Die zit tot de dag van vandaag tot de nok vol."
Naast de komst van de euro, is de stijltrend ook veranderd. "Iedereen gaat voor het industriële design", zegt Mooij, die het maar niets vindt. "Mensen zitten thuis met stenen muren zonder kalk en draadjes aan het plafond waar een lamp aan hangt."

WEDERKEER

Helemaal hopeloos is de antiekbranche niet volgens Mooij. Grote kans dat het over een aantal jaar weer populair wordt. "Het is een vicieuze cirkel: de cyclus herhaalt zich steeds. In de jaren vijftig zaten we in dezelfde situatie, maar toen kwam het ook weer terug in de jaren zeventig. Hetzelfde proces zie je in de mode."
Tot die tijd legt Mooij zijn focus op het schenken van koffie en thee. "Als hobby en als kleine aanvulling op m'n AOW natuurlijk. Want die AOW, dat is natuurlijk ook geen vetpot: je krijgt het wel iedere maand, maar het vliegt de deur uit aan vaste kosten."
Ondanks de benarde situatie, blijft Mooij positief. "Ik heb het niet zo breed, maar ik doe wel waar ik gelukkig van word. Ook al ben ik alleen: ik ben niet eenzaam. Ik heb altijd mensen in de buurt. Dat doet me goed."
Het gaat slecht met de antiekzaken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.