Buddy's helpen ouderen op internet: "Genieten, maar ik word nooit een digi-mens''

© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
PROVINCIE UTRECHT - Van de Nederlanders van 12 jaar of ouder gebruikt 6 procent nooit internet, blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Niet heel verrassend: het gaat vooral om 75-plussers. In Utrecht loopt sinds enige tijd een project waarbij jongeren ouderen op weg helpen op het web.
Dat het online leven niet altijd even makkelijk is, vindt ook 89-jarige Henny Oort uit de Utrechtse wijk Ondiep. Er was wel een computer, maar die stond in een andere kamer. En als ze dan tijd maakte om erachter te zitten, was het digitale doolhof ook niet altijd even makkelijk.
"Ik heb mij er niet genoeg in verdiept en ik moet eerlijk zeggen: als je alleen bent, ben je altijd bang dat je verkeerde knopjes gebruikt. En dan moest mijn kleinzoon weer op komen draven. Dat deed ie wel, maar ik heb er een hekel aan om afhankelijk te zijn en om lastig te zijn voor een ander."

GEZELLIG

Gelukkig voor Henny was er een oplossing dichtbij. Via een project van onder meer de Bibliotheek Utrecht kon ze aan de slag met een Digitale Buddy. In dit project worden ROC-studenten tien weken lang aan één of twee ouderen gekoppeld, om ze zo wat meer wegwijs te maken in de digitale wereld.
De 24-jarige Febe Walhout is een van die buddy's: "Het komt veel voor dat mensen iets willen opzoeken maar niet weten hoe ze Google moeten gebruiken. We helpen ze om daarin wegwijs te worden. Het is belangrijk om het goed en duidelijk uit te leggen, maar ook om het gezellig met elkaar te hebben."
Eén keer in de week, tien weken lang, komen de studenten en ouderen bij elkaar in de bieb, om daar alles te leren over mailen, skypen en whatsappen. En, niet onbelangrijk, buddy Fébe leert op haar beurt ook weer van de ouderen. "Vooral geduld hebben. Ze vertellen vaak hoe het vroeger ging en soms sta je er niet bij stil hoe makkelijk sommige dingen nu voor ons nu gaan nu ze digitaal zijn, wat vroeger helemaal niet zo was."

VORMENDE JAREN

Renee van de Vries van ouderenbond ANBO in Woerden zegt dat het makkelijk verklaarbaar is dat sommige ouderen wat huiverig staan tegenover internet en alles eromheen. "Technologie die je in je vormende jaren, tussen je twintigste en je dertigste leert gebruiken, leer je voor je leven toe te passen. En voor 75-plussers bestonden er in die geen internet, computers en mobiele telefoons."
De Vries denkt daarom dat het goed is dat ouderen worden gestimuleerd, bijvoorbeeld door kleinkinderen, om bekend te raken met de mogelijkheden van het internet. Vaak slaan ze dan zelfs een stap over. "Je ziet wel dat ouderen die voor het eerst met dit soort technologie gaan werken meteen overstappen op een draagbaar apparaat, omdat die veel makkelijker te bedienen zijn. Maar de meesten doen dat niet uit zichtzelf."

DIGIMENS

Inmiddels heeft ook Henny Oort een I-pad, helemaal geïnstalleerd door haar kleinzoon. Door de cursus kan ze prima een mailtje sturen en whatsappjes lezen. "Ik geniet er echt van, maar ik zal nooit een fanatiek 'digi-mens' worden. Mijn interesses liggen meer in mensen dan in dingen."
De Bibliotheek Utrecht start komende maand opnieuw met de digitale buddyprojecten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.