Het bezinningshuis in Den Dolder bestaat een jaar: "De dood is nog steeds een taboe"

© Facebook Bezinningshuis Den Dolder
DEN DOLDER - "Doordat we steeds ouder worden is de sterfelijkheid terug in de maatschappij. Er rust een taboe op de dood", stelt Robin Zuidam, die precies een jaar geleden een bezinningshuis in Den Dolder opende. Daar kunnen ongeneeselijk zieke mensen terecht voor psychische ondersteuning.
Volgens Robin is angst voor de dood helemaal niet nodig. "Als je bewust wordt van je sterfelijkheid, ga je juist intenser leven", zegt hij.

STERFPROCES

Het doel van het bezinningshuis is om mensen meer rust en begrip te geven in de laatste fase van hun leven: "Er kunnen allerlei vragen ontstaan. Hoe zit het nu met mijn relatie? Hoe gaat straks het sterfproces eruit zien? Als je daar iets meer rust in kan krijgen, dan zou dat heel veel winst zijn. En we hebben inmiddels veel mooie ontmoetingen gehad."
De initiatiefnemers kwamen op het idee voor het huis nadat ze zelf meerdere mensen verloren waren. "We dachten: wat zou je voor mooie dingen kunnen doen voor iemand die te horen krijgt dat ie ongeneeslijk ziek is," zei Robin een jaar geleden bij de opening van het bezinningshuis.

VRAGEN ROND DE DOOD

Behalve voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn, is het huis ook bedoeld voor anderen die worstelen met vragen rond de dood en het voltooid leven. In het bezinningshuis kunnen mensen gesprekken voeren, wandelen en mediteren. Er is ook ruimte om met je lichaam bezig te zijn en gesprekken te voeren.
Voor nieuwsgierige mensen wordt er een morgen een open huis georganiseerd waar iedereen welkom is van 11 tot 4 uur. Er kan kennis gemaakt worden met de bewoners van het huis. Daarnaast is er ook een pianist aanwezig en kunnen er mandala's getekend worden.
Bezinningshuis Den Dolder bestaat een jaar
Bezinningshuis Den Dolder voor vragen rond de dood bestaat een jaar

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.