Amersfoort mag voorlopig geen bomen kappen voor aanleg rondweg

© Uit animatie door gemeente Amersfoort
AMERSFOORT - Amersfoort mag voorlopig niet beginnen met de kap van ruim 1500 bomen voor de aanleg van de westelijke rondweg. Dat heeft de rechter besloten in een kort geding dat was aangespannen door de stichting Groen in Amersfoort. De start van de kap stond gepland voor maandag.
Groen in Amersfoort strijdt al langer tegen de kap en de aanleg van de rondweg. Ze vrezen onherstelbare schade aan de natuur en dieren. Bovendien vindt de stichting de rondweg overbodig.
Er lopen meerdere rechtszaken over de kwestie, maar die staan pas later deze maand op de agenda. De stichting vreesde dat de bomen al verdwenen zou zijn, voordat er uitgebreid naar de zaak gekeken zou worden en vroeg daarom de voorzieningenrechter om de kap voorlopig te verbieden.
De rechter stemde daarmee in en oordeelt dat de bomenkap grote gevolgen kan hebben voor de flora en fauna. De bomen moeten daarom voorlopig blijven staan, totdat door een andere rechter uitgebreider naar het besluit voor de rondweg is gekeken.
Dinsdag staat de rondweg ook weer op de agenda in de gemeenteraad van Amersfoort. Het gaat dan over de dassen die in het gebied wonen, ook een heikel punt voor tegenstanders van de rondweg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.