Prijs stadswarmte Utrecht en Nieuwegein beperkt omhoog

© RTV Utrecht
UTRECHT/NIEUWEGEIN - De tarieven voor stadsverwarming in Nieuwegein en Utrecht gaan maar beperkt omhoog. Dat heeft Eneco verklaard aan RTV Utrecht. De prijs van stadsverwarming is gekoppeld aan de gasprijs, die stijgt. Maar Eneco compenseert de stijging door een verlaging van het vastrecht.
De prijs die Eneco mag rekenen wordt vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt. De ACM laat voor 2019 de koppeling tussen de gasprijs en prijs voor stadswarmte intact. Het kabinet gaf eerder al aan dat die koppeling voor de toekomst niet te handhaven is.
Ook de gemeente Utrecht is niet blij met de koppeling. Wethouder Lot van Hooijdonk: "Deze koppeling stamt uit de oude wereld, terwijl we toe moeten naar de nieuwe wereld. Ik heb vorige maand bij de onderhandelingen over het Klimaatakkoord benadrukt dat betaalbaarheid van warmtenetten ontzettend belangrijk is."
Eneco laat vandaag weten dat de warmtetarieven van de energieleverancier weliswaar stijgen, maar in vergelijking een stuk minder dan de gasprijzen. Dat komt met name omdat het vastrecht omlaag gaat. Een woordvoerder van Eneco legt uit waarom die keus wordt gemaakt: "Dat doen we omdat we het belangrijk vinden dat warmteklanten profiteren van het feit dat ze thuis al geen gas meer gebruiken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.