Biomassacentrale Lage Weide maandag in gebruik

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De nieuwe warmtecentrale op biomassa op de Lage Weide wordt maandag in gebruik genomen. Het gaat de eerste tijd nog om een testperiode. Daarbij wordt al wel warmte aan het net geleverd, maar de oude gas-centrale blijft gewoon meedraaien. Pas in april is het testbedrijf afgerond en gaat de biomassacentrale op volle kracht draaien.
Anderhalf jaar geleden werd op het terrein van Eneco aan de Atoomweg de eerste paal geslagen. Om de centrale was veel te doen, niet iedereen is er van overtuigd dat het een duurzame oplossing voor het energievraagstuk is. Zelfs milieuclubs zijn verdeeld over nut en noodzaak van de biomassacentrale.
Toch kreeg Eneco de zegen van de provincie en de gemeente Utrecht. In de centrale gaat snoei- en afvalhout verbrand worden. Belangrijke voorwaarde is dat de houtsnippers uit de omgeving komen, de vrachtwagens die de grondstof aanleveren mogen niet meer dan honderd kilometer rijden. Maar eerder onderzoek van RTV Utrecht toonde aan dat er in de regio voldoende snoeihout aanwezig is.

VAN HET GAS

De stadswarmtecentrales van Eneco bedienen 1500 bedrijven en 55.000 huishoudens. Deze huizen hebben geen gasaansluiting en koken al decennia lang op elektra. Hun huis wordt verwarmd door middel van stadswarmte, met ingang van april deels door biomassa.
Aanstaande maandag wordt het eerste hout aangevoerd. Dan begint ook het testbedrijf. Dat gebeurt op een heel laag pitje omdat anders het beton van de centrale te snel droogt. De komende weken wordt het vuurtje in de centrale letterlijk steeds hoger opgestookt. Daarbij worden alle installaties getest. Bij het testen levert de centrale al wel warmte aan het net voor de stadsverwarming.
Ondertussen wordt er op het terrein naast de biomassacentrale al gebouwd aan een tweede centrale. Ook die moet gestookt worden op biomassa. Die tweede centrale moet over twee jaar in gebruik worden genomen.
Rondleiding door de nieuwe biomassacentrale

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.