Gerald Vanenburg leert jeugd VV Maarssen voetballen

© RTV Utrecht
MAARSSEN/VLEUTEN - Gerald Vanenburg stond vandaag weer even op het voetbalveld. Bij VV Maarssen kwam de oud-international uit Utrecht enkele tientallen kinderen trainen.
Vanenburg liet de kinderen onder meer zien hoe ze een bal kunnen aannemen en afspelen, precies zoals hij het op de straten van het Utrechtse Sterrenwijk leerde. De liefde voor zijn sport geeft hij graag door aan een nieuwe generatie spelertjes, die - zoals in Maarssen bleek - vaak niet eens beseffen dat hun oefenmeester een jeugdheld van hun ouders langs de lijn is.

UUR PER DAG

"Voetbal is het mooiste wat er is", zei Vanenburg tegen RTV Utrecht. "Ik vind het geweldig om kinderen een basis mee te geven waarmee ze thuis verder aan hun techniek kunnen werken. Want ik ga het ze vandaag niet leren, maar als ze dit iedere maand een uur per dag doen, dan krijgen ze het aardig onder de knie."
Voetbal blijft een van de belangrijkste zaken in mijn leven en daar heb ik heel veel aan te danken. Dat gaat nooit weg.
Gerald Vanenburg
Hoewel Vleuten tegenwoordig zijn woonplaats is brengt Vanenburg tegenwoordig ook veel tijd door in Zuid-Afrika. Daar runt hij met zijn zwager een lodge in een reservaat waar toeristen een exclusieve natuurvakantie kunnen boeken. "Ik heb altijd veel liefde voor beesten gehad", aldus de ex-profvoetballer. "Toen ik de mogelijkheid kreeg om bij een 'farm' in te stappen ben ik aandeelhouder geworden. Nu is het in principe van mij."

EUROPEES KAMPIOEN

'Vaantje' geldt als een van de meest succesvolle spelers in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Na zijn jeugdjaren bij volksclub Sterrenwijk en USV Elinkwijk werd hij met Ajax en PSV acht keer landskampioen en vijf keer winnaar van de KNVB-beker. Een ander hoogtepunt beleefde hij als basisspeler van het Nederlands Elftal, waarmee hij in 1988 Europees Kampioen werd.
Gerald Vanenburg gaf vandaag een techniektraining bij VV Maarssen.
Gerald Vanenburg gaf vandaag een techniektraining bij VV Maarssen. © RTV Utrecht
Na een carrière in het Nederlandse voetbal vol doelpunten en prijzen vertrok Vanenburg in 1993 naar het Japanse Júbilo Iwata. Een kortstondig avontuur in 1997 bij FC Utrecht, waar hij vooral met blessures kampte, werd datzelfde jaar nog gevolgd door een contract bij AS Cannes en later bij 1860 München. Daarna was hij een aantal jaar trainer bij betaaldvoetbalclubs, overigens zonder al te veel succes.

GEEN TOPTRAINER

Dat voetballegende Vanenburg niet zoals veel generatiegenoten een toptrainer is geworden bagatelliseert hij. Hij was onder meer trainer van Eindhoven en Helmond Sport. "In de competitie staan die onderaan in de Eerste Divisie. Als je hoger kunt instappen en spelers met bepaalde kwaliteiten hebt, dan kun je als trainer snel op een redelijk niveau zitten. Daar moet je ook een beetje geluk mee hebben."
Vanenburg: "Ik vind het geweldig om kinderen een basis mee te geven waarmee ze thuis verder kunnen oefenen."
Vanenburg: "Ik vind het geweldig om kinderen een basis mee te geven waarmee ze thuis verder kunnen oefenen." © RTV Utrecht
Een terugkeer naar het voetbalveld, op welk niveau dan ook, sluit Vanenburg helemaal niet uit. Maar vandaag draaide het vooral om de jeugdspelers bij VV Maarssen en daar genoot hij zelf ook van. "Ik woon in Vleuten, dus ik ben veel hier. Voetbal blijft een van de belangrijkste zaken in mijn leven en daar heb ik heel veel aan te danken. Dat gaat nooit weg. Ik wil iets terugdoen. En wat is er mooier dan met kinderen aan de gang zijn?"
Gerald Vanenburg traint jeugdspelers bij VV Maarssen
Ouders en grootouders langs de lijn bij voetbalclinic Gerald Vanenburg
Gerald Vanenburg: "Voetbal is het mooiste wat er is, ik heb er veel aan te danken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.