Aantal autobranden in provincie Utrecht zeker de helft gestegen in 2018

© Veiligheidsregio Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht is in 2018 50 procent vaker melding gemaakt van autobranden ten opzichte van het jaar daarvoor. In totaal gaat het om bijna vijfhonderd branden.
In de stad Utrecht waren er in 2018 175 autobranden gemeld, blijkt uit data van Alarmeringen.nl. Rond de jaarwisseling werden in de stad Utrecht extra maatregelen genomen, omdat juist in die periode de afgelopen jaren veel auto's in de hens gingen. Door extra politiepatrouilles konden daardoor verschillende mensen op heterdaad worden aangehouden.
In heel Nederland is het aantal meldingen van autobranden gestegen. Ruim 5500 keer werd via het landelijke P2000-netwerk een alarmering gestuurd, een stijging van 23 procent ten opzichte van 2017. In het overzicht van de site Alarmeringen.nl zijn brandmeldingen als gevolg van ongevallen en op snelwegen niet meegenomen.
De meeste autobranden vonden in de grote steden plaats, met Amsterdam (299) aan kop, gevolgd door Rotterdam (241), Den Haag (197) en de stad Utrecht (175).
Het Verbond van Verzekeraars uitte eerder dit jaar al zijn zorgen over het grote aantal branden, die veelal zijn aangestoken. De koepel raadt mensen onder meer aan hun auto dicht bij een lantaarnpaal te zetten, omdat het licht pyromanen kan afschrikken.
In de meeste gevallen worden de auto's in brand gestoken door pyromanen of door criminelen die hun sporen willen uitwissen. Bijna alle branden gebeuren 's nachts. Autobranden door technische problemen komen niet veel voor, aldus het verbond.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.