Clubhuis VV Hees Soest besmeurd met graffiti: 'Waarom doet iemand zoiets?'

© Hans Uit den Bogaard
SOEST - Leden van de Soester voetbalvereniging VV Hees stonden gistermiddag voor een onaangename verrassing. Het clubgebouw is in het begin van het nieuwe jaar besmeurd met graffititeksten. "We weten niet wat er aan de hand is, waarom iemand zoiets doet en wat de leut ervan is. Het enige wat ik weet, is dat de gemeente en wij op hoge kosten gejaagd worden om alles weer schoon te maken."
Vice-voorzitter Hans Uit den Bogaard baalt behoorlijk van het vandalisme dat plaatsvond tussen de avond van 1 januari en gistermiddag. En wat blijkt: VV Hees is niet de enige voetbalclub in de omgeving die met graffititeksten ontsierd is. Bij VVZ '49 en VV SEC is volgens Uit den Bogaard hetzelfde gebeurd.
"Er staan teksten als '1UP VVZ', 'VVZ#1' en 'Gelukkig nieuwjaar'. Ook staat er ergens Griftland, dat is een school bij ons in Soest", vertelt de vice-voorzitter. "Ook staat er ergens een cirkel met een A binnenin. Wat het precies betekent? Ik heb geen flauw idee, ik ben niet zo thuis in de graffiti-betekenissen."
Een rondgang op het internet leert dat 1UP staat voor One United Power, een beruchte graffiticlub uit Berlijn. De cirkel met een A in het midden wordt veelal gebruikt door anarchistische groeperingen.

VERZEKERING

De ontsierende leuzen worden weggehaald door een schoonmaakbedrijf, maar of het lukt om ze volledig te verwijderen is nog maar de vraag. "Het schoonmaakbedrijf heeft al gezegd dat ze niet zeker weten of het van de muren gaat. Tegenwoordig mogen ze niet meer zandstralen en moet het met zeep en een hogedrukreiniger verwijderd worden."
De doeken met slogans van de reclamesponsors zijn ook bespoten en die kunnen als verloren worden beschouwd, aldus Uit den Bogaard. "Dat wordt voor ons een verzekeringskwestie en nieuwe doeken aanschaffen. Het is te hopen dat de verzekering dat dekt."
De doeken van de sponsors zijn ook bespoten en kunnen als verloren worden beschouwd.
De doeken van de sponsors zijn ook bespoten en kunnen als verloren worden beschouwd. © Hans Uit den Bogaard

CAMERATOEZICHT

Wie er achter het spuiten van de graffiti zit, daar heeft Uit den Bogaard geen enkel idee van. "We hebben hier geen cameratoezicht. We zitten in een heel oud pand dat praktisch op instorten staat, er valt hier toch nooit wat te halen. Maar we zijn al langer met de gemeente in onderhandeling voor een heel nieuw clubhuis en nieuwe kleedkamers en hebben nu besloten dat als dat allemaal staat, we zeker wel camera's op gaan hangen."
Of dat zin zal hebben, is echter nog maar de vraag, denkt hij. "Dat soort crimineeltjes trekt zich er toch niet echt iets van aan. Maar goed: baat het niet, dan schaadt het niet." De club heeft aangifte gedaan van vernieling.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.