Kinderen pinnen vaker zelf, maar zijn nonchalanter met pincode

© RTV Utrecht
UTRECHT - Steeds meer kinderen pinnen zelfstandig, maar ze gaan wel minder veilig om met hun pincode dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit het Kinderonderzoek 2018 van het Nibud, dat zijn hoofdkantoor in Utrecht heeft.
Het percentage kinderen vanaf 10 jaar dat zelfstandig pint, is gestegen van 17 naar 31 procent, maar het percentage dat de pincode uit het hoofd kent, is met 16 procent gedaald. Ouders weten verder minder zeker of hun kind veilig pint. In 2013 wist nog 90 procent dat niemand kon meekijken als hun kind pinde, nu is dat 72 procent.
Het instituut voor budgetvoorlichting spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling, omdat veilig met geld kunnen omgaan een vereiste is voor het voorkomen van financiële problemen. Het Nibud vindt het verder belangrijk dat kinderen leren dat het kijken naar bij- en afschrijvingen er ook bij hoort. Slechts 9 procent van de 10-plussers houdt uit zichzelf de afschrijvingen in de gaten.
Net als bij het vorige onderzoek in 2013 krijgt ook nu een derde van de kinderen geen zakgeld. Soms omdat het kind dat niet nodig heeft, maar ook zeggen veel ouders daar geen geld voor te hebben. Het Nibud ziet tenslotte dat een vijfde van de 10-plussers nog helemaal niet bezig is met geld. Dat is meer dan in 2013, toen was dat 16 procent.
Onderzoek wijst steeds weer uit dat kinderen die van hun ouders leren hoe ze goed met geld om kunnen gaan, als volwassene minder vaak financiële problemen hebben, stelt het Nibud.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.