Thuisblijvende ooievaars bemoeilijken nestrenovatie Oudewater

© RTV Utrecht
OUDEWATER - Met het broedseizoen in aantocht, krijgt het ooievaarsnest op het stadhuis van Oudewater een opknapbeurt. Het was de bedoeling dat het nest vandaag ontmanteld zou worden, maar er is een complicatie: het wordt nog bewoond.
Bovenop het stadhuis van Oudewater bevindt zich het oudste ooievaarsnest van Nederland. De bevolking is er trots op als een pauw, maar het nest is wel in gebrekkige staat geraakt, vertelt Johan van Dulken, de bouwkundige van de gemeente Woerden en Oudewater die het project begeleidt. ''Als je met een verrekijker kijkt dan zie je dat er op twee plaatsen een hoek af is van de bodemplaat. Normaal gesproken bouwen ooievaars een nest, maar deze blijken het een beetje te slopen. Ze vreten hun eigen nest aan."
Nu de vogels naar warmere oorden zijn uitgevlogen, is er dus mooi tijd voor herstelwerk. "We waren van plan om het nest van de schoorsteen te halen en het mee te nemen naar de bouwer. Dat ging iets anders dan gepland. Vrijdag belde een inwoner op met de mededeling dat het nest bewoond is."
Het ooievaarspaar dat het nest bewoont, blijkt deze winter het zuiden niet te hebben opgezocht, zegt Van Dulken. "Overdag zijn ze bij de boer om eten en drinken te zoeken en 's nachts zitten ze weer op het nest. Dan kun je het niet weghalen want dan bestaat de kans dat ze niet meer terugkomen. En dan moet je maar afwachten of zich weer een ander paartje meldt en anders blijft het nest leeg. Dat kan ik de Oudewaterse bevolking niet aandoen."

PLAN B

Plan B is dus in werking gesteld. "Nu gaat het nest helemaal niet weg. We gaan het opmeten en van alle kanten fotograferen. Met die gegevens gaan we naar de nestbouwer en dan gaan we er eind januari, begin februari weer heen, maar nu met twee kranen. Dan gaat het oude nest eraf en het nieuwe erop.''
Als het goed is merkt het thuisblijvende ooievaarspaar niets van de operatie en nestelen ze zich 's avonds gewoon weer op grote hoogte in Oudewater. Voor de bevolking belangrijk, zegt Van Dulken, want Oudewater loopt weg met zijn ooievaars. "Ieder jaar als de ooievaars terugkomen staan mensen te kijken en maken ze foto's. Het is natuurlijk een schitterend gezicht dat daar tussen het winkelend publiek gewoon een ooievaarsnest zit."
Thuisblijvende ooievaars bemoeilijken nestrenovatie Oudewater
Bob van Beeten in gesprek met projectleider Johan van Dulken in Utrecht is Wakker

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.