Het is Kerst! (voor kopten)

Kerst in de Koptisch Orthodoxe Kerk in Zuilen.
Kerst in de Koptisch Orthodoxe Kerk in Zuilen. © RTV Utrecht
UTRECHT - Voor de meeste Nederlanders zijn de feestdagen achter de rug, maar dat geldt niet voor de koptische christenen. Omdat zij een andere kalender hanteren, vieren zij vandaag Kerst.
Dat gebeurt onder meer in de Koptisch Orthodoxe Kerk in de Utrechtse wijk Zuilen. Eigenlijk lijkt de koptische Kerst precies op de 'gewone' versie die niet-koptische Nederlanders vieren. "We gaan lekker ontbijten met elkaar. En later vandaag komen we samen in de kerk, gaan we zingen en opnieuw lekker eten", vertelt Maaike Zenhorst.
"Ook hebben we gisteravond een nachtmis gehad." Het enige verschil is dat de kopten geen Tweede Kerstdag hebben. "Verder is het feest of de betekenis ervan niet anders", vertelt Zenhorst aan Radio M Utrecht. "We vieren de geboorte van Jezus Christus."

EGYPTE

De meeste koptische Nederlanders hebben hun roots in Egypte liggen. In dat land is de Koptisch-Orthodoxe Kerk de belangrijkste christelijke stroming. In Nederland wonen naar schatting zo'n zesduizend kopten.
Zenhorst is katholiek opgevoed en bleef lange tijd trouw aan die kerk. Maar ze vond haar geloof steeds minder toegankelijk worden. "Toen ben ik in m'n eentje naar Egypte op vakantie gegaan om na te denken. Daar kwam ik in aanraking met de koptische kerk, en dat inspireerde me."
Maaike Zenhorst stapte zo'n vijf jaar geleden over naar de koptische kerk, en legt op Radio M Utrecht uit waarom.

GEVOEL VAN THUISKOMEN

Terug in Nederland deed ze meer onderzoek naar de religieuze stroming. "Ik ontdekte dat in Utrecht een kerk stond (aan de Adriaan van Bergenstraat, red.). Vanaf het moment dat ik daar binnen stapte voelde het als thuiskomen, zo'n warm welkom kreeg ik." Inmiddels heeft Zenhorst een relatie met een Egyptische man, met wie ze een dochter heeft gekregen.
De overstap was niet moeilijk, zegt Zenhorst. "Want de inhoud is eigenlijk hetzelfde. Het enige wat anders is, is dat het veel rechtgeloviger is. De kopten houden echt vast aan het geloof zoals het vroeger bedoeld is."
De Koptisch Orthodoxe Kerk Utrecht staat in Zuilen.
De Koptisch Orthodoxe Kerk Utrecht staat in Zuilen.

ANDERE DATA KERST

Maar waarom wordt Kerst later gevierd dan bij andere christelijke stromingen? Dat komt door een verschil van inzicht tussen de kopten en de oude Romeinen. Toen Jezus Christus werd geboren werden er al twee kalenders gehanteerd. In de zestiende eeuw besloten de Romeinen na nieuwe berekeningen over te stappen op de andere kalender. De kopten gingen daar niet in mee, waardoor de data van Kerst anno 2019 nog altijd verschillen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.