Margreet in Hoogland: "Voor carnaval hoef je écht niet naar Brabant"

Prins Jeff en zijn hofhouding worden gefotografeerd.
Prins Jeff en zijn hofhouding worden gefotografeerd. © RTV Utrecht
HOOGLAND - Zeg je carnaval, zeg je Brabant en Limburg. Toch? Maar wist u dat de grootste optocht 'van boven de rivieren' in onze provincie is? In Hoogland wel te verstaan. Daar, in dat kleine dorp bij Amersfoort, komen het eerste weekend van maart tienduizenden mensen naar de optocht kijken.
De komende weken is Margreet te gast bij de Eemschuumers, de grootste carnavalsvereniging van Hoogland. Ze volgt de voorbereidingen, leert de Raad van Elf kennen en ziet de wagens van platte karren veranderen in prachtig uitgedoste carnavalswagens.Wat zijn de ongeschreven regels van het feest? Hoeveel carnavalshuwelijken kent Hoogland? En wat als je nou helemaal niet van het gehos voor je deur houdt?!

'T ZANDKRUUERSGAT

Ieder jaar wordt Hoogland op de vrijdag van carnaval omgedoopt tot 't Zandkruuersgat. Een naam die komt van de tijd dat de Hooglanders in de jaren '70 nog fel streden tegen de annexatie door Amersfoort. In 1972 liep een groot aantal Hooglanders in vier dagen tijd van Hoogland naar Den Haag met 10 kruiwagens vol Hooglandse grond om hun onvrede te laten zien. Tevergeefs overigens, want op 1 januari 1974 werd Hoogland geannexeerd.
Dit jaar is prins Jeff met carnaval de baas van 't Zandkruuersgat. Margreet volgt 'm de maanden naar het carnaval toe. Zo'n carnaval organiseren is namelijk héél veel werk. Is dat 'prins zijn' niet een baan op zich? En hoe vinden zijn vrienden en familie dat? 
In Hoogland is in de afgelopen decennia veel veranderd, maar het carnaval is een hoogtepunt gebleven!
Margreet leert de Eemschuumers kennen tijdens een fotosessie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.