Rechter: motorverbod Lekdijk blijft van kracht

© RTV Utrecht
LOPIK - De rechtbank heeft de gemeente Lopik in het gelijk gesteld om motorrijders op een gedeelte van de Lekdijk van maart tot oktober te weren. Het verbod is ingesteld, omdat omwonenden in die periode teveel overlast van de ronkende motoren zouden ervaren. Twee grote motorverenigingen vochten dit besluit aan, omdat ze vonden dat met de maatregel maar één groep benadeeld werd.
De rechtbank stelt dat de gemeente de beslissing terecht heeft genomen, omdat het "in het belang is voor het voorkomen van de overlast die omwonenden ervaren van de grote hoeveelheid motoren die in de weekenden over de Lekdijk rijden". Het besluit is ook van belang om "het karakter van de Lekdijk te behouden".
De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging was van tevoren nog positief over de zaak, omdat ze vonden dat er door de gemeente niet genoeg onderzoek was gedaan en het besluit ook niet zou aansluiten op de wetgeving. De rechtbank oordeelt echter dat er juist wel genoeg onderzoek is gedaan in de vorm van een pilot die in 2017 werd uitgerold. Daarbij gold er in de weekenden al een rijverbod voor motorrijders. Uit de resultaten van dat onderzoek bleek dat de overlast door de maatregel afnam.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.