Vandaag krijgt Veenendaal een nieuwe burgemeester van de SGP: "Ik ben geen vrouw"

Gert-Jan Kats begint als burgemeester Veenendaal
Gert-Jan Kats begint als burgemeester Veenendaal © RTV Utrecht
VEENENDAAL - Gert-Jan Kats krijgt vanmiddag de ambtsketen van Veenendaal omgehangen. De 47-jarige SGP'er verruilt dan het Zuid-Hollandse Zuidplas voor de derde gemeente van de provincie Utrecht: "Ik heb er zin aan. Ik hoop dat ik dat ook uitstraal!"
Met een brede lacht vertelt Kats over zijn 'nieuwe start' in de werkkamer die hij heeft in Zuidplas. Nu werkt hij daar nog in een tijdelijk gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel. Kats legt uit waarom hij in het oude kantoorpand moet werken: "In Zuidplas bouwen we een nieuw gemeentehuis. Deze plek is tijdelijk. Dus het kan alleen maar mooier worden dan dit."
Kats wordt in Veenendaal burgemeester van veel meer mensen: hij gaat van ongeveer 40.000 inwoners naar ruim 65.000 inwoners. "Wat schaapjes betreft, wordt de kudde wat groter", glimlacht Kats. Maar wat de Veense raad in een nieuwe burgemeester zoekt, was hem op het lijf geschreven. Bij het lezen van de profielschets bedacht hij zich geen moment: "Ze zoeken een ondernemende, vernieuwende en verbindende burgemeester. Dat past bij mij."

VROUW

Eén van de kenmerken in die schets was ook dat de burgemeester een vrouw moest zijn: "Dat ben ik niet", lacht Kats. "En ik ben ook niet van plan daar iets aan te gaan doen."
Kats had dan ook andere eigenschappen die de Veense raadsleden verleidden voor hem te kiezen. Zo werkte hij 13 jaar bij ING: "Ik ken de taal van ondernemers". En de SGP'er zoekt naar nieuwe manieren om inwoners te bereiken: "Met sociale media verandert de samenleving in rap tempo."
Toch klonk er kritiek van sommige politieke partijen bij het nieuws dat Veenendaal, na de VVD'er Wouter Kolff, een SGP'er aan het roer zou krijgen. Dat zou ten koste gaan van vernieuwing. Kats verbaast zich daarover: "Ik ben 14 jaar burgemeester en heb dit nog niet eerder meegemaakt. Ze zouden gelijk hebben als de burgemeester wordt gekozen op politieke achtergrond, maar dat speelt geen enkele rol. Ik ben er niet om een politiek programma uit te voeren."
Wouter Kolff nam anderhalf jaar geleden afscheid van Veenendaal.
Wouter Kolff nam anderhalf jaar geleden afscheid van Veenendaal. © RTV Utrecht

CARRIERE

Vijftien jaar geleden was Kats een paar jaar de jongste burgemeester van ons land in de gemeente Liesveld. De dertiger verruilde vervolgens de Zuid-Hollandse gemeente voor Zuidplas. Daar is hij 8 jaar burgemeester geweest. Maar de eerste politieke stappen zette Kats in Zeist. Daar werd hij eind jaren '90 raadslid voor ChristenUnie/SGP.
Eigenlijk kwam Kats toendertijd, naar eigen zeggen, toevallig bij de partij terecht. "Ik doe niet zo heel veel met de partij. Ik sta er zelf namelijk ook kritisch in. Niemand kan zich 100% in een partij vinden. Dat geldt ook voor mij." Nu zou hij ook liever een partijloze burgemeester zijn om discussies te voorkomen.
Ik heb de Nashville-verklaring niet getekend en overweeg het ook niet.
Nieuwe burgemeester Veenendaal
De SGP kwam eerder deze week nog in opspraak door een handtekening van partijvoorzitter Van der Staaij. Hij steunde een verklaring waarin staat dat een homoseksuele relatie niet kan: het Nashville-convenant. Kats heeft dat niet ondertekend: "En ik overweeg het ook niet. De toon en inhoud staat heel ver van mij vandaan. Alle Veenendalers zijn me even lief".
De nieuwe burgemeester van Veenendaal stelt zich voor.

VERHUIZING

Eind deze maand hoopt Kats met zijn vrouw en drie van hun vier kinderen te verhuizen naar Veenendaal. "Het is een prachtige winkelstad. Dus mijn vrouw had ik zo mee. Die heeft een zelfstandig leven, maar houdt ook van winkelen. Dus die vindt het prachtig!"
Alle kinderen die nog studeren, gaan naar een andere school. Zijn vrouw is verpleegkundige en gaat aan de slag bij ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. "Het hele gezin is de tombola ingestapt." En familie Kats komt vaker in Veenendaal: de broer van de nieuwe burgemeester woont er al en heeft er een bedrijf.
In zijn vrije tijd golft Kats graag, maar er is weinig vrije tijd: "Burgemeester ben je altijd!" Wel staat hij vaak in de keuken en kijkt hij graag bij de scouting of langs het voetbalveld. "En DOVO en GVVV zijn mooie clubs, heb ik me laten vertellen. Ik ken ze nog niet."

UITDAGINGEN

De nieuwe burgemeester kijkt uit naar de uitdagingen die er voor Veenendaal zijn: "Het is een volle gemeente op een klein grondgebied. Daar wil ik graag m'n tanden in zetten. Hoe gaan we bouwen? En hoe gaan we met elkaar om? Er zijn veel diverse bevolkingsgroepen." Ook financieel is er nog genoeg te doen: "Er moeten keuzes gemaakt worden over de toekomst."
Geregeld tamelijk ongezouten en niet altijd politiek-correct liet je weten wat je van dingen vond
Liesbeth Spies, collega-burgemeester
Veenendaal krijgt dus een directe burgemeester. Bij het afscheid van Kats in Zuidplas roemde een andere burgemeester in Zuid-Holland, Liesbeth Spies, die eigenschap van hem: "Geregeld tamelijk ongezouten en niet altijd politiek-correct liet je weten wat je van dingen vond." En Kats wil een zichtbare burgemeester zijn: "Maar we moeten het ook niet overdrijven: ook in Zuidplas hebben veel mensen nog nooit met de burgemeester te maken gehad. Dus de wereld staat ook niet 180 graden op z'n kop."
Kats is veel online te zien: hij twittert geregeld. De collega's van Omroep West kroonden hem in 2013 zelfs tot Twitterkoning: "Dan ben ik toch ook een keer de Koning geweest!" lacht Kats. De komende maanden neemt hij zijn volgers mee in zijn 'integratie' in Veenendaal. "Ik wil wel mensen meenemen de komende tijd om te laten zien hoe zo'n traject werkt." In september verwacht hij de gemeente te kennen "in al z'n haarvaten".
Vanmiddag wordt Gert-Jan Kats officieel geïnstalleerd als de nieuwe burgemeester. Burgemeester Piet Zoon was de afgelopen maanden de waarnemend burgemeester. Hij werd gisteren bedankt in een bedankvideo.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.