Jordan (16) uit Houten zwaargewond door vuurwerk: "Laten we proberen dit te voorkomen"

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
HOUTEN - Een zestienjarige jongen uit Houten is zaterdag zwaargewond geraakt door vuurwerk. Hij dacht dat hij een vuurtje uittrapte, maar dat bleek volgens omwonenden een in elkaar geknutselde vuurwerkbom. De jongen eindigde in het ziekenhuis met ernstig letsel.
Het slachtoffer Jordan van Beem heeft brandwonden in zijn gezicht en zijn ogen zijn beschadigd. Het is nog maar de vraag of hij zijn zicht terugkrijgt.

VUURTJE

Jordan liep zaterdagavond met wat vrienden terug van een etentje. Onderweg zag hij in een steeg een klein vuurtje branden. Dat trapte hij uit, maar direct volgde een harde knal. "Ik zag een flits en voelde iets tegen mijn gezicht. Ik ben toen zonder te kijken weggerend en hoorde daarna nog vier luide knallen."
 "Ik dacht er niet bij na dat het vuurwerk zou zijn, want het was al even na Oud en Nieuw. Het leek alsof kinderen een paar servetjes in de fik hadden gestoken. Achteraf bleek het bij elkaar gefrommeld vuurwerk te zijn".

ZICHT

Jordan heeft nu brandwonden in zijn gezicht en zijn ogen zijn beschadigd. "Deze jongen is een sporter, een voetballer, en dat kan hij voorlopig niet meer", zegt zijn moeder Jacqueline van Beem. "Hij zit in het laatste jaar van zijn opleiding, dus dat wordt ook heel moeilijk. Het is verder vooral afwachten of zijn ogen zich herstellen en of hij nog echt goed zicht krijgt."
Jacqueline weet dat er ook mensen zijn die denken dat haar zoon en zijn vrienden misschien iets met het vuur te maken hebben. "Dat merk ik ook als ik met hem naar het ziekenhuis ga. De blikken voel je al. Daar heb je weer zo'n jongen van zestien. Die zal wel met vuurwerk gespeeld hebben. Dat is het dus niet."

WAARSCHUWEN

Jordan en zijn moeder willen het verhaal nu graag kwijt om anderen te waarschuwen voor de gevaren van vuur rond Oud en Nieuw. "Met Oud en Nieuw is iedereen heel scherp en alert", aldus Jacqueline. "Maar dan ben je bijna een week verder en dan gebeurt dit. Laten we dit proberen te voorkomen. Je weet het nooit. Een oude doos met vuurwerk kan in juni ook nog in de fik worden gestoken. Ga er nooit alleen op af."
Voor Jordan breekt een lange tijd van revalidatie aan en hij zegt steun te vinden in alle appjes, berichtjes en kaarten. "Ik ben heel blij dat ze dat doen. Dan weet ik toch wel dat er mensen zijn die om mij geven."
Jordan (16) uit Houten zwaargewond door vuurwerk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.