Dominee Harold Schorren 'geraakt' door Nashville-pamflet

© RTV Utrecht / UVandaag
UTRECHT - "Een splijtzwam creëren binnen de kerk." Dominee Harold Schorren van de PKN uit Breukelen is geschrokken van de omstreden Nashville-verklaring. De dominee is zelf getrouwd met een man en werd naar eigen zeggen "geraakt" door het pamflet. "Het gaat dwars in tegen mijn idee van het geloof, het evangelie, van het nabij zijn met mensen, van de liefde. Van alles wat de Bijbel mij leert."
De afgelopen dagen was er veel discussie over de Nederlandse vertaling van de ooit in het Amerikaanse Nashville opgestelde verklaring. Daarin worden homoseksualiteit en transgenderisme expliciet afgewezen en wordt ook de suggestie gewekt dat dit zaken zijn waarvan mensen kunnen genezen.
"Ik zie er totaal het nut niet van in, behalve dan dat je eigenlijk een soort splijtzwam wil zijn binnen het geloof", aldus dominee Harold Schorren.
"Een rare ontwikkeling", aldus Schorren in het programma UVandaag van RTV Utrecht. "Ik zie er totaal het nut niet van in, behalve dan dat je eigenlijk een soort splijtzwam wil zijn binnen het geloof. De kerk heeft natuurlijk genoeg te lijden de laatste tijd. Binnen mijn eigen kerk heb ik het gesprek gehad over het zegenen van het homohuwelijk. Nu gaat de behoudender hoek zich nóg meer verharden door te zeggen: 'Niet alleen het huwelijk tussen homoseksuelen is ongeoorloofd, maar überhaupt het homoseksueel of transgender zijn is niet zoals God het bedoeld heeft.'"
Maar dat is nooit zoals de Bijbel was bedoeld, denkt de dominee. "Je kunt niet teruggrijpen op een scheppingsverhaal waar man en vrouw geschapen zijn, want het is een mythisch verhaal, een lofzang op schepping, niet meer dan dat. Het is niet dat er een verslaggever bijstaat die precies opschreef hoe het ging. In de hele Bijbel zie je juist verhalen over hoe mensen met God omgaan en hoe geprobeerd wordt met elkaar toch iets moois te maken van de chaos waarin wij soms leven."
De Nashville-verklaring is zelfs "gevaarlijk", vindt Schorren. "Het is niet zo dat ik er slechter van slaap. Ik wéét dat dit de meningen zijn. Maar het doet zoveel kwaad aan al het goede wat kerkmensen ook laten zien. Ik weet welke rol dit soort gedachten heeft in de vervolging van homoseksuelen en transgenders in andere landen. Je mag zulke ideeën hebben, dat is vrijheid van meningsuiting, maar ik denk dat dit meer kwaad doet dan dat er iets mee wordt bereikt."
De PKN heeft de Nashville-verklaring vandaag afgekeurd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.