Bijzonder kunstproject in voormalige seksboot

© RTV Utrecht
UTRECHT - De Utrechtse kunstenares Gea van Eck gaat op meerdere vlakken totaal uit haar comfortzone. Ze leeft drie weken lang in een voormalige seksboot op de Nijverheidskade, om te werken aan een groot kunstwerk in de vorm van een vagina. Bovendien doet ze dit om meer geld met haar kunst te verdienen, terwijl het haar hier normaliter niet om gaat.
Aanleiding voor het project is onder meer een uitspraak van Eric Wiebes. Hij zei bij het tv-programma Zomergasten dat hij kunst 'een hobby' vindt, en dat hij het raar vindt dat de sector gesubsidieerd wordt. Van Eck: "Mijn project is een statement dat kunst méér is dan een hobby of een beetje tijdverdrijf. Het kan heel serieus zijn en je kan er geld mee verdienen."
Dat laatste hoopt Van Eck te bewijzen deze maand. Waar ze normaal gesproken niet veel bezig is met hoeveel geld ze verdient - 'ik heb niet veel nodig om rond te komen' - gaat ze nu nadrukkelijk op zoek naar (media)aandacht, om zoveel mogelijk geld binnen te halen. Via een crowdfundingsactie hoopt ze dit te bewerkstelligen.

MINIMAAL

Tot dusver gaat het goed met de crowdfunding. Na één dag heeft Van Eck al 250 euro binnen: een zesde van het streefbedrag van 1500 euro. Het is nu al meer dan wat Van Eck normaal verdient. "Ik werk veertig uur per week aan m'n kunst, maar geef er alleen maar geld aan uit. Wat ik verdien, is minimaal."
Van Eck denkt een reden te weten voor haar schaarse verkoop: "De kunst die ik maak is mooi, maar hang je niet boven je bed of in je woonkamer. Ze hebben een andere betekenis en zijn daarom niet zo toegankelijk voor de meeste mensen", zegt Van Eck, terwijl ze naar haar reusachtige vagina kijkt.
De kunstenares heeft dan ook moeite om rond te komen. "We doen het met heel weinig. We gaan niet op vakantie, we hebben een tuinhuis waar we verblijven. M'n kinderen vinden het daar fantastisch. En ik heb niet zoveel kleren nodig. Dat is het voordeel van creatieve mensen: helemaal niets hebben, maar er alles van maken", zegt ze.

WEBCAM

Het project van Van Eck is te bewonderen op de Nijverheidskade in de zogenoemde 'Exboot': de voormalig seksboot, waar elke maand een andere kunstenaar mag exposeren. Het kunstwerk is daarnaast continu te bewonderen via een livestream op haar website geavaneck.nl. Hier is ook de mogelijkheid om de actie te streunen.
Bijzonder kunstproject in voormalige seksboot

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.