Woningcorporaties slaan alarm: bouwtempo in provincie Utrecht veel te laag

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het beleid van de provincie Utrecht om vooral te bouwen in stedelijk gebied, blokkeert de komst van duizenden nieuwe sociale huurwoningen. Dat stelt het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU). 
Volgens voorzitter Ed de Groot, die ook directeur-bestuurder is bij Lekstede Wonen, moeten kleinere plaatsen als Oudewater, Wijk bij Duurstede en Montfoort van de provincie veel meer ruimte krijgen om te bouwen. "De zogenoemde rode contouren moeten worden opgerekt. Er moet rekening gehouden worden met het groen, maar je kan niet alles behouden. Soms moet je groen opofferen. De politiek moet daarin strategische keuzes maken", laat de bestuurder weten aan RTV Utrecht naar aanleiding van zijn noodkreet op bouwplatform Cobouw
Volgens De Groot ligt het bouwtempo nu veel te laag, terwijl er steeds meer mensen in de provincie Utrecht willen wonen. "In 2019 komen we uit op bijna 800 nieuwe woningen, maar dat hadden er 1700 kunnen zijn."
Ook meerdere Utrechtse Statenleden, onder wie SGP-lijsttrekker Bertrick van den Dikkenberg, vinden dat de provincie het rode contourenbeleid veel te strikt hanteert. "De kleine kernen bedelen al jaren om meer bouwruimte", zegt hij tegen RTV Utrecht. "De focus ligt nu veel te veel op de stad, terwijl de regio al jaren om meer sociale huurwoningen zit te springen. "
Vooral ouderen en starters zijn de dupe, stelt de SGP'er. "In Oudewater, Montfoort en Wijk bij Duurstede is de situatie heel urgent, maar ook in kleinere plaatsen rond Utrecht begint de krimp en vergrijzing al, zoals in Maartensdijk." 
In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen is in Het Ketelhuis in Amersfoort morgen vanaf 16.00 uur een Cobouw Café over het woningmarktbeleid in de provincie Utrecht. Meerdere lijsttrekkers gaan in debat met elkaar. 

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.