Nieuwe kinderburgemeesters gepresenteerd op nieuwjaarsreceptie De Ronde Venen

© RTV Utrecht
WILNIS/DE RONDE VENEN - Dorinthe van de Kraats en Fabriz Kalse zijn de nieuwe kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester van De Ronde Venen. Ze werden maandagavond gepresenteerd tijdens de nieuwsjaarsreceptie van de gemeente.
"Ik vind het heel leuk en bijzonder en ik hoop dat ik een leuk jaar heb", liet de 10-jarige Dorinthe weten. "Ik ga heel veel ideeën bedenken die handig zijn voor de gemeente en kinderen helpen om meer groen te krijgen."

TOESPRAAK

De nieuwjaarsreceptie van De Ronde Venen werd dit keer voor het eerst sinds zeven jaar niet gehouden in Vinkeveen maar in Wilnis. Burgemeester Maarten Divendal hield een toespraak waarin hij onder andere inging op de groei van zijn gemeente.
"We groeien langzamerhand naar een gemeente met meer dan 45.000 inwoners. Als we bijtijds die inwonergrens gepasseerd zijn, krijgen we er bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 twee raadsleden bij."
© RTV Utrecht
Ook vroeg de burgervader zich af wat voor soort gemeente De Ronde Venen nu eigenlijk is. "Met mijn oud-collega Marc Witteman, de burgemeester van Stichtse Vecht die op kerstavond is overleden, had ik het daar regelmatig over. Stichtse Vecht en De Ronde Venen zijn twee verschillende gemeenten, maar wel allebei fusiegemeenten die elk op zich bestaan uit zeer verschillende dorpen. Onze conclusie was: wij zijn misschien niet zozeer burgemeester van een gemeente, maar meer van een gemeenschap."
"Het nieuwe college en de nieuwe raad hebben grote ambities. Maar juist als je veel wilt, én je wilt dit samen met anderen, is het verstandig niet meteen te zeggen wat er moet gebeuren en hoe het moet gebeuren."

KLIMAAT

Daarnaast ging Divendal in op ons klimaat en de plannen om de klimaatdoelen te behalen. Hij citeerde daarbij een oproep van zijn buurvrouw. "Laten we bij alles waar we ons druk over maken, of soms juist niet, vooral ook kijken naar ons gedrag. Hoe kan ik het beter doen, wat kan ik beter doen voor een veilige, plezierige en leefbare gemeente."

OUDE SPOORDIJK

De nieuwjaarsreceptie werd gecombineerd met een kramenmartkt waar lokale verenigingen en politieke partijen zichzelf presenteerden. Het actiecomité 'De Oude Spoordijk Blijft! Natuurlijk!' deelde flyers uit bij de ingang van de receptie. Ze willen dat de plannen van de gemeente om de spoordijk te verharden en er een fietspad van te maken de prullenbak ingaan.
"Deze unieke spoordijk moet onaangetast blijven, want hij heeft een historische waarde. Hij loopt door een natuurgebied. De gemeente heeft hier net miljoenen in geïnvesteerd. Dan ga je daar niet zo'n keihard verlicht pad doorheen leggen", aldus een lid van het comité.
© RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.