Van Rossem: "Uithoflijn lang niet zo leuk als deze honderd jaar oude tram"

dit Ritje is zeker veel leuker dan straks met de uithoflijn
dit Ritje is zeker veel leuker dan straks met de uithoflijn © rtv utrecht
UTRECHT - Zo'n honderd jaar geleden lag er in de stad Utrecht een uitgebreid tramlijn netwerk. Vijf lijnen liepen in en rond de stad. In 1893 hadden we onze eigen Noord-Zuidlijn in een jaar aangelegd. Er liep zelfs een tramlijn onder de Dom door. Maarten: "We hadden veel expertise op dit gebied. Hoe anders lijkt dat nu met de Uithoflijn."
Utrechtse Noord-zuidlijn door de stad in 1900
Utrechtse Noord-zuidlijn door de stad in 1900 © Het Utrechts Archief

DRUKSTE LIJN VAN NEDERLAND

In de provincie reden ook verschillende lijnen naar dorpen in de omgeving. Een van de succesvolste  reed tussen Zeist en Utrecht. Op het hoogtepunt reden er acht trams per uur. De lijn was lange tijd de drukste van Nederland. Maarten: "In de jaren twintig, met de opkomst van de bussen, verdwenen veel lijnen en begonnen we met het afbreken van de rails en bovenleidingen. Hoe wonderlijk dat we nu drie kwart eeuw later weer druk bezig zijn met het opbouwen van die rails en bovenleidingen."
Laatste Utrechtse Stadstram
Laatste Utrechtse Stadstram © RTV Utrecht

UITHOFLIJN

Maarten gaat in deze uitzending van Van Rossem Vertelt naar de laatst overgebleven stadstram. Deze is van het Stichts Tram Museum. In een loods in Amsterdam wordt hij gerestaureerd. Daar staat ook nog een rijdende tram die in de jaren dertig tussen Zeist en Utrecht reed. Samen met de leden van de museum mag Maarten er een stukje in rijden. En tijdens de rit mag hij zelf ook even de tram bedienen. Ondanks de regenachtige dag ontstaat een zonnige glimlach op Maartens gezicht. "Als de Uithoflijn volgend jaar, of wanneer dan ook, voor een half miljard euro klaar is, zal ik er zeker een ritje in maken. Maar ik betwijfel of het zo'n leuk ritje wordt als in deze prachtige tram uit 1926, die met z'n simpele en degelijke techniek dus nog steeds rijdt. Hoe wonderlijk."
Kijk hieronder de uitzending met een vrolijke Maarten van Rossem.
Van Rossem Vertelt: "Uithoflijn lang niet zo leuk als deze honderd jaar oude tram"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.