Paul en Mariëtta door droogte halfjaar vast met boot op Duitse rivier

© Uit privé-archief
WOERDEN - Het gepensioneerde stel Paul Kamstra en Mariëtta van Bakel uit Maarssen kan eindelijk verder varen. Zeven maanden moesten de wereldreizigers noodgedwongen met hun klipper op dezelfde plek blijven liggen in Duitsland. De rivier waarop ze voeren was in beide richtingen droog komen te liggen.
"Wij zijn vrijbuiters, wij houden van buiten zijn. Dit was een gevangenis", zei Marietta vanmorgen op Radio M Utrecht. "Na ons pensioen zijn we met een zeilboot de wereld rondgezeild. Daar hebben we onze tijd voor genomen. Het duurde 8,5 jaar. Nu zijn we met een klipper Europa aan het verkennen. We zouden van de binnenlanden van Polen naar Gdansk varen."

"HEEL ONAANGENAAM"

In Duitsland kwam het nietsvermoedende stel in problemen, in juni. "Onderweg bleek een sluis het hele jaar dicht te zijn. Dat wisten we niet. Dat heeft ook niemand ons ooit verteld. En het was er al niet diep. Dus we zijn omgedraaid. De rivier was alleen een stuk lager inmiddels. We kwamen stil te liggen in de middle of nowhere, midden op de rivier. Dat was heel onaangenaam."
Na twee dagen op een zandbank gelegen te hebben, kwam er eindelijk hulp. "De waterpolitie kreeg er lucht van. Zij hebben ons geholpen om van de zandbank te komen, toen zijn we naar een haventje gevaren waar we niet meer wegkwamen. De rivier werd in beide richtingen alleen maar lager lager en lager," verzucht Mariëtta.
Drie dagen geleden kwam de boot van het stel eindelijk los en kon de reis voortgezet worden. "We zijn ontsnapt."
Interview met Mariëtta van Bakel.
Paul en Mariëtta op het dek van hun boot.
Paul en Mariëtta op het dek van hun boot. © Uit privé-archief

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.