RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechts koor discrimineerde vrouw in rolstoel

1/2
UTRECHT - Vrouwenkoor Malaika uit Utrechtheeft zichvolgens het College voor de Rechten van de Mens schuldig gemaakt aan discriminatie op grond van een handicap.

In mei vorig jaar vroeg een vrouw in een rolstoel of ze een repetitie van het koor mocht bijwonen. Dat was geen probleem. Maar tijdens het tweede bezoek van de vrouw voelde de secretaris van het koor haar in depauze aan de tand over haar beperking. Kort daarna kreeg ze een e-mail waarinhaar verzoek om lid te worden werd afgewezen, aldus Art.1 Midden Nederland, de instantie die de vrouw vertegenwoordigde.

STAAND ZINGEN
Het koor stelt dater altijd staand wordt gezongen en dat er soms choreografie in de optredens wordt verwerkt. Ook is de zangkwaliteit van een zittend persoon anders en minder sterk van klank,aldus Malaika.

De vrouwis zelf van meningdat ze prima in staat is om zittend te zingen. Ze vroeg het koor daarom om wat aanpassingen te doen zodat ze toch lid kon worden, maar dat gebeurde niet.

De vrouw besloot daaropaangifte te doen en het College voor de Rechten van de Mensgeeft haar gelijk.Malaika heeft met haar handelen verboden onderscheid gemaakt op grond van eenhandicap of chronische ziekte, luidt het oordeel.

REACTIE KOOR
Het koor laat in een reactie aan RTV Utrecht weten dat er meerdere kanten aan het verhaal zitten. Voorzitter Gerda van Es: "Deze mevrouw kwam op beide repetities te laat en maakte een aantal vervelende opmerkingen. We wilden haar afwijzen omdat ze niet goed in de groep past. Om haar gevoelens te sparen hebben we maar gezegd dat we haar hebben afgewezen omdat ze in een rolstoel zit. Dat hadden we beter niet kunnen doen."

Op de vraag of rolstoelgebruikers dus wel lid mogen worden van het koor zegt Gerda volmondig: "Absoluut."

Volgens het koor werd de vrouw geweigerd omdat ze te laat kwam.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -