Utrechts koor discrimineerde vrouw in rolstoel

© Pixabay
UTRECHT - Vrouwenkoor Malaika uit Utrecht heeft zich volgens het College voor de Rechten van de Mens schuldig gemaakt aan discriminatie op grond van een handicap.
In mei vorig jaar vroeg een vrouw in een rolstoel of ze een repetitie van het koor mocht bijwonen. Dat was geen probleem. Maar tijdens het tweede bezoek van de vrouw voelde de secretaris van het koor haar in de pauze aan de tand over haar beperking. Kort daarna kreeg ze een e-mail waarin haar verzoek om lid te worden werd afgewezen, aldus Art.1 Midden Nederland, de instantie die de vrouw vertegenwoordigde.

STAAND ZINGEN

Het koor stelt dat er altijd staand wordt gezongen en dat er soms choreografie in de optredens wordt verwerkt. Ook is de zangkwaliteit van een zittend persoon anders en minder sterk van klank, aldus Malaika.
De vrouw is zelf van mening dat ze prima in staat is om zittend te zingen. Ze vroeg het koor daarom om wat aanpassingen te doen zodat ze toch lid kon worden, maar dat gebeurde niet.
De vrouw besloot daarop aangifte te doen en het College voor de Rechten van de Mens geeft haar gelijk. Malaika heeft met haar handelen verboden onderscheid gemaakt op grond van een handicap of chronische ziekte, luidt het oordeel.

REACTIE KOOR

Het koor laat in een reactie aan RTV Utrecht weten dat er meerdere kanten aan het verhaal zitten. Voorzitter Gerda van Es: "Deze mevrouw kwam op beide repetities te laat en maakte een aantal vervelende opmerkingen. We wilden haar afwijzen omdat ze niet goed in de groep past. Om haar gevoelens te sparen hebben we maar gezegd dat we haar hebben afgewezen omdat ze in een rolstoel zit. Dat hadden we beter niet kunnen doen."
Op de vraag of rolstoelgebruikers dus wel lid mogen worden van het koor zegt Gerda volmondig: "Absoluut."
Volgens het koor werd de vrouw geweigerd omdat ze te laat kwam.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.