Westbroek: Spinnenfobie, hoe kom je ervan af?

"Je vergeet volkomen waar je bent."
"Je vergeet volkomen waar je bent." © RTV Utrecht / Alterego Games
UTRECHT - Spinnenfobie is de meest voorkomende fobie ter wereld. Een op de tien Nederlanders lijdt er onder. Henk heeft er gelukkig geen last van maar 19-jarige Manouk Bunte uit Utrecht is panisch voor de achtpotige beesten.
En dus gaat Henk met haar naar het bedrijf Alterego Games in Zeist. Want daar heeft game-ontwikkelaar Matthijs Kramer een app gemaakt die bedoeld is om van je spinnenfobie af te komen.
Van een tekening van een spin moest ik al huilen.
Manouk Bunte
Manouk is al een groot deel van haar leven bang voor spinnen. Henk: "Hoe bang ben je dan, als je een plaatje ziet, krijg je dan al de rillingen?" Manouk: "Ik ben al twee keer hiervoor in therapie geweest en een plaatje kan ik nu een beetje aan, maar eerst moest ik al van een tekening van een spin huilen."
Manouk durft haar fiets niet uit de schuur te halen en in de zomer kan ze nauwelijks in de tuin zitten. En dus grijpt ze de kans om met Henk mee te gaan met beide handen aan, in de hoop toch van die angst af te komen.
Matthijs Kramer maakt voornamelijk games. Maar hij heeft deze app ontwikkeld om mensen van hun spinnenfobie af te helpen. Hij heeft psychologie gestudeerd en zag dat de wachttijden voor een psychologische behandeling voor deze angst lang zijn.
Matthijs: "We hebben gekeken naar de therapieën die er al zijn. Het idee achter de therapie is, als je lang genoeg in een situatie blijft waar je angst ervaart, dan zakt de angst vanzelf. Je lichaam kan niet eeuwig bang blijven."
Henk gaat het eerst proberen. Hij krijgt een virual realitybril op. Daarmee stap je in een virtuele wereld die heel echt kan lijken. Het filmpje begint met een spin in een fles, die later los op tafel loopt. Henk vindt het allemaal meevallen, maar als hij beschrijft wat hij ziet: "Het is een hele levensechte grote tarantula", wordt het Manouk al te veel. Toch wil ze het zelf proberen. Maar zodra ze de kleine spin in de fles ziet, gaat het mis: "Oh gatver...wat vies." 
Na de spin in de fles is het genoeg voor Manouk: "De bril is letterlijk nat van mijn tranen". Matthijs: "Hoe vond je het?" "Ik was blij dat hij in een pot zat, ook al was het een nepspin, dan kan hij er niet uit." Matthijs: "Het idee is dat je het eerste niveau een aantal keer doet, je eraan gewend raakt en er steeds beter tegen kunt. Dan kun je naar het volgende niveau. Je hebt zelf de volledige controle." Manouk is van plan om met de app te gaan oefenen, want ze wil eindelijk wel eens rustig in de tuin kunnen zitten.
De app Spider Phobia Cardboard is gratis te downloaden voor Android en iOs. Henk en Manouk hebben de app met een computer en een virtual reality bril geprobeerd. Maar de app kan ook gebruikt worden met een mobiele telefoon en een goedkope kartonnen bril van een paar euro waar je het mobieltje inlegt.
Spinnenfobie, hoe kom je ervan af?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.