OM eist celstraffen tegen drie verdachten drugsloods Odijk

De schietpartij op de Vleutenseweg in 2017.
De schietpartij op de Vleutenseweg in 2017. © RTV Utrecht
ODIJK - Het Openbaar Ministerie eist celstraffen van acht en zes jaar en dertig maanden tegen drie verdachten van grootscheepse hasjhandel. Het OM hield er tijdens de zitting in de rechtbank in Utrecht rekening mee dat de verdachten niet vrijuit kunnen spreken, omdat ze ernstig zijn bedreigd. Dat dit serieus genomen wordt, bleek ook uit het grote aantal gewapende politiemensen in en buiten de rechtszaal. 
De zaak kwam naar buiten na de vondst van een enorme partij hasj en xtc-pillen in een drugsloods in Odijk, begin 2017. "Het blijkt dat de politie de verdachten toen al maandenlang observeerde en afluisterde na een tip van een informant. Toen er duidelijke aanwijzingen waren van meerdere leveranties en overdracht van grote geldbedragen, deed de politie een inval in de loods. Daarbij werden 3.400 kilo hasj en 15.000 xtc-pillen aangetroffen", vertelt rechtbankverslaggever Riks Ozinga.
De 56-jarige Mohamed H. uit Doorn en de 55-jarige Utrechter Abdelkader R., worden gezien als hoofdverdachten. Zij zouden de koop en verkoop van de hasj hebben geregeld. Tegen de afwezige H. werd bij verstek acht jaar cel geëist. R. moet, als het aan het OM ligt, zes jaar de cel in.
Utrechter, Sebastiaan S., regelde volgens justitie het transport en de opslag van de drugs. De 43-jarige eigenaar van een klusbedrijf huurde een deel van de loods in Odijk. Tegen hem eist het OM dertig maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

CODETAAL

R. en H. gebruikten woorden als cordoba, paard, vlinders en euro in hun gesprekken. Die woorden waren ook op de pakken hasj gedrukt. "Die jongens zijn thuis en liggen op hun plek te slapen", zou codetaal zijn geweest voor de geslaagde overdracht en opslag van een partij drugs, zo bleek volgens het OM uit de afgeluisterde gesprekken.
R. en H. waren vaak samen op pad in de auto van R. die door de politie was voorzien van een baken en afluisterapparatuur. In hun gesprekken hadden zij het volgens de officier van justitie in versluierd taalgebruik over verschillende partijen drugs en de bedragen die daarmee gemoeid waren.

ERNSTIGE BEDREIGINGEN

De drie mannen worden volgens het OM aangestuurd vanuit Marokko. Wie de leider van de groep is, is onduidelijk. "De verdachten hadden grote moeite om te praten, omdat er ernstige bedreigingen zijn geweest na de vondst van die drugsloods", aldus de rechtbankverslaggever.
In de loods lagen waarschijnlijk drugs die niet van deze drie mannen waren, maar van andere drugscriminelen. Mogelijk gaat het om drugs van de veel gezochte crimineel Ridouan Taghi en consorten, vermoedt het OM. Dat zou verklaren waarom de verdachten alledrie angstvallig hun mond houden.
Sebastiaan S. ontsnapte kort na de inval in de drugsloods op de Vleutenseweg in Utrecht ternauwernood aan een liquidatie. Er kwam iemand met een automatisch wapen op hem af, maar dat wapen weigerde dienst. S. ontsnapte door een café binnen te vluchten. Vandaag was goed te merken dat hij nog steeds angstig is.

ONDERGEDOKEN

S. ontkent iedere betrokkenheid bij hasjhandel en weigert namen te noemen. Iemand zou proberen hem de schuld in de schoenen te schuiven. Ook verdachte R. ontkent dat hij iets met hasjhandel te maken heeft. Tijdens de autoritten met jeugdvriend H. zouden enkel persoonlijke zaken zijn besproken. Ook hij wil geen namen noemen van mensen met wie hij contact heeft gehad in de periode dat hij door de politie werd geobserveerd.   
Hoofdverdachte Mohamed H. zit momenteel ondergedoken in Marokko. "Na de politie-inval in Odijk is zijn huis in Doorn beschoten en werd er een explosief aan de voordeur bevestigd. H. is eerder veroordeeld in een soortgelijke drugszaak en moet in verband daarmee nog twee miljoen euro aan criminele winsten aan de staat betalen. 
OM SCHRAPT XTC-VERDENKING
Tijdens de zitting vroeg de officier van justitie vrijspraak voor de verdenking van handel in MDMA. Ook andere drugscriminelen maakten volgens het OM gebruik van de loods in Odijk. De xtc-pillen, en mogelijk ook een deel van de hasj, zou van deze onbekenden kunnen zijn geweest. In de afgeluisterde gesprekken hadden H. en S. het alleen over hasj, nooit over xtc.   
Omdat het een complexe zaak is neemt de rechtbank extra lang de tijd om tot een vonnis te komen. Uitspraak is over vier weken op dinsdag 5 februari. De verdachten moeten daarbij aanwezig zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.