Henk test fietssloten: "Van mijn 18 fietsen zijn er 17 gestolen"

Henk als fietsendief.
Henk als fietsendief. © RTV Utrecht
VEENENDAAL - Henk is het helemaal zat. Al zeventien keer is zijn fiets gestolen. Zijn spiksplinternieuwe sportfiets was al na een uur foetsie. En dus wil hij wel eens weten hoe hij dat kan voorkomen.
Daarom gaat hij naar Veenendaal. Daar staat de Axafabriek waar fietssloten worden gemaakt en waar ook wordt geprobeerd ze met alle kracht te kraken.
Is het mogelijk om een fietsslot te maken dat geheel boevenbestendig is?
Henk Westbroek
Henk krijgt een rondleiding van fietssloten-expert Edward Hol. Daar komt hij meteen al tot een ontluisterende ontdekking: het onkraakbare slot bestaat niet. Edward: "Als je tijd genoeg hebt kun je uiteindelijk alle sloten openbreken. Ons doel is dat zo lang mogelijk te vertragen en onaantrekkelijk te maken voor dieven."
Henk heeft in zijn jeugd jarenlang rondgereden op een fiets zonder slot. En die werd, net zoals de meeste fietsen in die tijd, niet gestolen. Dat veranderde in de jaren 70. Tijd dus om een goed slot te ontwikkelen.
Het slot van toen is allang niet meer hetzelfde als dat van nu. Edward: "Dat zijn totaal verschillende sloten. Het lijkt er uiterlijk wel op maar van binnen is het totaal veranderd."
Vroeger werden de voor- en achterkant van een cirkelslot met nagels aan elkaar gemaakt. Tegenwoordig worden ze aan elkaar gelast, zodat een dief het slot niet open kan wrikken.
Henk: "Het valt me op dat je het slot altijd met twee handen dicht moet doen. Edward: "Kinderen die achterop zitten, gaan er met de voetjes op. Zo kunnen ze het niet dichtdoen en dat het dan tussen de spaken komt."

DE TOEKOMST

Henk: "Zijn er ook sloten die je met een telefoon kunt openen?" Edward: "Die zijn er inderdaad. Maar de techniek is nog niet zo dat ze ook echt verkocht kunnen worden. Maar dat zal in de komende jaren zeker gebeuren."
Nog wat tips: Zet je fiets altijd vast met twee verschillende sloten, want veel fietsendieven hebben een specialiteit. En zet hem vast, aan bijvoorbeeld een lantaarnpaal. Want een favoriete werkwijze van fietsendieven is: een aantal fietsen een stuk verderop neerzetten en ze 's avonds ophalen met een busje. Ook al heb je het allerbeste slot dat er bestaat, met een goede slijptol krijg je het altijd kapot. Maar midden op straat zullen dieven dat niet snel doen.
"Van mijn 18 fietsen zijn er 17 gestolen"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.