Bezorgscooter botst veel vaker

© Michiel van Beers
AMERSFOORT - Bestuurders van bezorgbrommers hebben veel vaker een ongeluk dan andere bromfietsers. Volgens Veilig Verkeer Nederland rijden de bezorgkoeriers bijna zes keer vaker schade. Bovendien ligt het gemiddelde schadebedrag ook nog eens 75% hoger.
Het gedrag in het verkeer, zoals afleiding, te hoge snelheid of het niet verlenen van voorrang, is vaak de oorzaak van ongevallen, blijkt volgens VVN uit analyses van bromfietsongevallen. "Het feit dat brom- en snorfietsen evenwichtsvoertuigen zijn die de berijder geen bescherming bieden bij een ongeval draagt ook bij aan het hoge ongevalsrisico van brom- en snorfietsers", aldus de organisatie uit Amersfoort.
In 2017 kwamen 46 brom- en snorfietsers om het leven. Dat is 7% van het totale aantal verkeersdoden in dat jaar. VVN gaat de komende weken campagne voeren, met vijf "gouden gedragsregels" voor brommerkoeriers. 
Een van die regels, die zijn opgesteld in straattaal, luidt: "Ik gass 'm rustig en hou me aan de stiffe regels", oftewel "Ik rij rustig en houd me aan de verkeersregels." VVN-directeur Alphons Knuppel denkt verder dat onder meer het betalen van bezorgers per uur in plaats van per bezorging, het begrenzen van de snelheid van bezorgscooters en het inzetten van meer bezorgfietsen zouden kunnen helpen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.