Weinig vuurwerkschade: Wijkse jongeren krijgen weer duizenden euro's

© ANP
WIJK BIJ DUURSTEDE - Jongeren uit Wijk bij Duurstede mogen bijna 6000 euro gemeentegeld besteden aan voorzieningen of activiteiten. Ze krijgen die beloning omdat tijdens de jaarwisseling minder dan 8000 euro vuurwerkschade was aan gemeente-eigendommen.
Wethouder Hans Marchal is tevreden: "In 2016 en 2017 kostte schadeherstel ons nog 12.000 tot 13.000 euro. Dat deze aanpak werkt, blijkt wel. Maar elke schade is er een teveel. Het is zo zinloos om met vuurwerk schade aan eigendommen van anderen aan te richten!"
In totaal is er voor 3177 euro vernield. Het gaat grotendeel om vuilnisbakken, verkeersborden en prullenbakken. Maar ook een kast van een AED is vernield. De reparatie daarvan wordt als eerste betaald van het geld. De komende weken gaan de wethouder, jongerenwerker en jongeren met elkaar in gesprek om helder te krijgen welke goede doelen voor jongeren een geldbedrag ontvangen.
Dit jaar zijn alleen nog de schades aan gemeente-eigendommen meegenomen. Vanaf volgens jaar kunnen ook particulieren via de website van de gemeente schade aan hun bezitten doorgeven. Bij de volgende jaarwisseling worden ook die schades meegenomen in het berekenen van het bedrag.
Het is niet voor het eerst dat de gemeente deze actie doet. Vorig jaar ging een gedeelte van het geld naar een 'chillplek' bij het Revius Lyceum.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.