Utrechtse Syriëganger krijgt psychiatrisch onderzoek

De zwaarbeveiligde locatie op Schiphol.
De zwaarbeveiligde locatie op Schiphol. © ANP
UTRECHT - De 24-jarige Utrechtse Syriëganger Oussama A., die wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en een oorlogsmisdrijf, wordt ter observatie opgenomen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag - voor de gelegenheid uitgeweken naar de extra beveiligde locatie op Schiphol - vanmiddag bepaald.
Advocaat Yasar Özdemir laat weten dat Oussama vrijwillig meewerkt aan een persoonlijkheidsonderzoek. Als hij terugkrabbelt, kan hij gedwongen worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, bijvoorbeeld het Pieter Baan Centrum.
Volgens het Openbaar Ministerie maakt A. deel uit van een terroristische organisatie. Ook poseerde hij op een foto op Facebook lachend naast een gekruisigd lijk. Het OM ziet dat laatste als een oorlogsmisdaad.
A. heeft sinds zijn arrestatie in de zomer van vorig jaar meerdere keren gezegd dat hij wil meewerken aan onderzoeken, maar even zo vaak deed hij dat toch weer niet en beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Daarom had de officier van justitie gevraagd om een verplichte opname. De rechtbank gaat mee in die 'stok achter de deur'. A. had eerder aangegeven dat hij bang was 'spuitjes' te krijgen in het Pieter Baan Centrum. "Ik wil niet als een zombie rondlopen."

INGEWIKKELD

De Utrechtse Syriëganger staat terecht samen met de 24-jarige Reda N. uit Leiden. Dit is de eerste keer dat het Openbaar Ministerie iemand vervolgt voor het plegen van een oorlogsmisdrijf in Syrië.
Het gaat om een ingewikkelde rechtszaak. Beide mannen werden namelijk eerder in Turkije opgepakt en veroordeeld tot zes jaar cel. In afwachting van hun hoger beroep daar zijn ze naar Nederland gebracht waar ze nu dus weer terecht staan.
De advocaten van de mannen maakten eerder bezwaar tegen de Nederlandse rechtszaak omdat iemand niet tweemaal voor hetzelfde misdrijf veroordeeld kan worden. Maar het OM interpreteert de wet strenger en vindt dat pas als de buitenlandse straf helemaal is uitgezeten, vervolging in Nederland moeilijk of onmogelijk zou worden.
De zaak gaat op 18 februari verder maar wordt dan wederom niet inhoudelijk behandeld. Naar verwachting is de inhoudelijke behandeling op 8 en 9 juli.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.