RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Centraal Museum zoekt nieuw depot voor 50.000 kunstwerken

1/4
UTRECHT - Het Centraal Museum in Utrecht is op zoek naar een nieuw depot waar kunst opgeslagen kan worden. De huidige locatie voldoet niet meer aan de wensen, maar een nieuwe plek is nog niet zo snel gevonden.

De opslag van het Centraal Museum zit nu nog in het Werkspoorkwartier in Utrecht. Het museum gebruikt dit depot voor zo'n 50.000 kunstwerken die niet in het museum passen. Het is er dus een komen en gaan van kunstvoorwerpen die worden gebruikt bij exposities.

KLIMAATBEHEERSING

Het gebouw is al twintig jaar een depot. Daarvoor was de loods van een verhuizer, vertelt Marije Verduijn, die de collectie van het Centraal Museum beheert. Onder meer de klimaatbeheersing laat te wensen over en dat is niet goed als het gebouw vol ligt met oude schilderijen en kwetsbare kunst.

"Het is nooit als depot gebouwd en intussen weten we dat het veel beter zou zijn om een goed geïsoleerd gebouw te hebben", zegt Verduijn. "Dat is in dit geval helemaal niet zo, dit gebouw is niet goed geïsoleerd. Dus je hoort hier ook de klimaatapparatuur pompen. We zijn hier ontzettend afhankelijk van allerlei installaties om het klimaat op orde te houden."

 Zo'n 50.000 kunstwerken zijn opgeslagen in het depot. Zo'n 50.000 kunstwerken zijn opgeslagen in het depot. | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij

ONVERVANGBARE MEESTERWERKEN

Volgens het museum moet het depot daarom grondig gerenoveerd worden of moeten alle kunstwerken verhuisd worden naar een nieuwe locatie. Maar die vinden, is nog niet eenvoudig. Want waar vind je bijna 7500 vierkante meter aan opslagruimte voor onvervangbare eeuwenoude meesterwerken?

In Amersfoort Vathorst wordt een pand gebouwd dat voldoet aan de eisen. Daar komt een depot voor rijksmusea. Het Centraal Museum heeft onderzocht of daar mogelijkheden zijn. "Het is een ideaal voorbeeld van een heel mooi gebouw dat daar gebouwd wordt. Maar er zitten daar al verschillende rijksmusea bij elkaar en daar passen wij helaas niet meer bij."

Waar het Centraal Museum dan wel terecht kan is nog even de vraag. Het museum hoopt dat de collectie over maximaal vijf jaar op een andere plek kan worden ondergebracht.

 Collectiebeheerder van het Centraal Museum bekijkt een Van Gogh die opgeslagen ligt in het depot Collectiebeheerder van het Centraal Museum bekijkt een Van Gogh die opgeslagen ligt in het depot | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan BooijCentraal Museum in Utrecht zoekt nieuw opslagdepot
Centraal Museum in Utrecht zoekt nieuw opslagdepot


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht