Gemeente Leusden vernietigt pentekeningen zonder toestemming van kunstenares

© RTV Utrecht
LEUSDEN - De gemeente Leusden heeft zonder de maakster hierover te informeren meerdere kunstwerken die in het oude gemeentehuis hingen weggehaald en vernietigd. De kunstenares is woedend.
De pentekeningen hingen in het oude pand van de gemeente, maar verdwenen toen het Huis van Leusden in gebruik werd genomen. "Toen de verhuizing kwam, dacht ik: zouden die tekeningen nog ergens zijn, of doen ze er verder niks mee? In dat geval zou ik ze terug willen hebben", vertelt kunstenares Josephine Vast.
Maar in plaats daarvan, werden de tekeningen vernietigd. "Aangezien er geen enkele belangstelling voor was en het eigendom van de gemeente Leusden betrof, zijn de bedoelde BKR kunstwerken op deskundige wijze vernietigd", laat de gemeente in een schriftelijke reactie weten.
Waarom niet één telefoontje?
Kunstenares Josephine Vast

TELEFOONTJE

Vast vindt dit een vreemde gang van zaken. "Dat is heel raar dat je kunst vernietigt, dat vind ik iets voor een dictatuur", zegt Josephine Vast. "Waarom niet één telefoontje - hoe moeilijk kan het zijn, ik woon hier al 49 jaar zo langzamerhand - om te vragen of ik er nog zelf interesse voor heb?"
De gemeente betreurt de zaak. De burgemeester had langs willen komen om excuses te maken, maar die is niet welkom, zegt de kunstenares. "Begin eerst maar eens met een excuusbrief."
Gemeente Leusden gooit kunstwerken weg
De gemeente Leusden laat weten dat het college heeft geprobeerd na te gaan wat de beweegredenen waren om de kunstwerken te vernietigen in plaats van terug te geven. "Daarop hebben we geen antwoorden kunnen vinden", laat de gemeente aan RTV Utrecht weten. "Het nieuwe college vindt dat deze stap wel gezet had moeten worden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.