Stichtse Vecht zet drones en ballonnen in voor landmeting

Archief.
Archief. © Caspar Huurdeman
STICHTSE VECHT - De gemeente Stichtse Vecht zet vanaf vandaag luchtballonnen en drones in om de openbare ruimte in kaart te brengen. Het gaat om een proef waarbij wordt gekeken of gebouwen op die manier sneller kunnen worden opgemeten.
"Op het moment dat je vanaf het land wilt meten, zijn panden heel lastig in kaart te brengen", legt wethouder Jeroen Willem Klomps uit. "Veel gemeenten gebruiken daarom een sportvliegtuigje, maar dan ben je heel erg afhankelijk van Schiphol. Wij gaan daarom kijken of we met een drone vaker de lucht in kunnen en dus veel adequater kunnen reageren op het moment dat we het nodig hebben."

DATA

De verkregen informatie gaat naar een datacentrum. "Wij ontvangen die beelden namelijk niet rechtstreeks in verband met de wet op de privacy. Daarna krijgen wij de bewerkte foto's en daar staat de informatie op die wij nodig hebben."
De data is nuttig voor de Basisregistratie Grootschalige Topografie. Dit is een digitale kaart waarop onder meer gebouwen, wegen en water zijn vastgelegd. De gegevens worden ook gebruikt voor de Basisregistratie Adressen en Gebouwen, dat beheerd wordt door het Kadaster.
De proef gaat vanochtend van start. Rond 10.00 uur stijgt er bij goed weer een drone of luchtballon op die een voorgeprogrammeerde route aflegt. Geïnteresseerden zijn welkom om te komen kijken. Op 14 januari volgt een tweede moment.
Stichtse Vecht zet drones en ballonnen in voor landmeting

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.